Само една трета от французите (37 на сто), включени в

...
Само една трета от французите (37 на сто), включени в
Коментари Харесай

Проучване: Все по-малко французи гласуват системно на избори

Само една трета от французите (37 на сто), включени в изборните описи, са дали своят вот и в четирите изборни тура тази година (двата тура от президентските и двата от парламентарните избори). Това излиза наяве от изследване на Националния институт за статистика и стопански проучвания (Insee), оповестява Българска телеграфна агенция.

Съгласно данните от изследването, които са оповестени през вчерашния ден, се затвърждава наклонността във Франция все по-рядко да се гласоподава на всички избори - събитие, което се следи през последните 20 години.

Данните, които са представителни, тъй като отразяват действителното държание на гласоподавателите (благодарение на екзитполовете), сочат, че систематичното гласоподаване е спаднало за 20 години с 11 пункта (при 48 % през 2002 г.).

Системното отсъствие (на четирите тура) обаче се е покачило от 12 % през 2022 на 16 % през тази година.

На най-малко един от четирите тура (но не и на всички) тази година са дали своят вот 47 на 100 от гласоподавателите във Франция.

Най-младите не упражняват правото си на глас (системно или инцидентно) по-често от по-възрастните. Тази година 24 % от гласоподавателите на възраст под 35 години не са дали своят вот въобще.

Откроява се по-големият интерес на гласоподавателите към президентските избори спрямо парламентарните - 74 % от всички гласоподаватели са дали своят вот минимум на единия тур от президентските, а 35 % - най-малко на единия тур на парламентарните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР