Само една година след символичната първа копка на Центъра за

...
Само една година след символичната първа копка на Центъра за
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Враца е еталон за община, предоставяща всички видове социални услуги

„ Само една година след символичната първа копка на Центъра за настаняване от фамилен вид, присъстваме и на неговото публично разкриване. Скоро тук ще живеят деца, лишени от родителска грижа, които ще срещат поддръжката на живущите в квартала. Именно сходни планове освен във Враца, само че в цялата страна, направиха деинституционализацията една от най-успешните промени в обществената сфера в България. Подобен вид обществени услуги дават опция на потребителите за развиване и приобщаване към обществото. За последните няколко години, Враца се трансформира в пример измежду общините, предоставяйки всички типове обществени услуги. Вярвам, че с общите ни старания ще продължим да надграждаме постигнатото “ - сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова преди формалното разкриване на Центъра за настаняване от фамилен вид.

Приветствие към присъстващите насочи и кметът Калин Каменов, който съобщи, че плановете в обществената сфера във Враца ще продължат, с цел да може децата, лишени от родителска грижа да израстват в естествена среда, близка до фамилната. „ Радостен съм, че единствено за една година, смяната в разбиранията на живущите в квартала е огромна и нашите съграждани ще поддържат 12-те деца, които ще бъдат настанени в услугата. Именно нашето отношение към подрастващите е отзив за развиването ни като общество. След като обучим екипа от експерти и настаним потребителите в Центъра целият квартал ще бъде една общественост. С дейностите ни и ангажираността ни към хората в потребност, ще осъществим със смисъл тази толкоз хубава дума – „ дружно “. За нас, обществените услуги не са просто работа, която би трябвало да свършим и отчетем, те са идея, която е невъзможна за реализация без поддръжката на цялото общество. Вярвам, че Враца ще бъде положителният образец за следващ път! “ – сподели още Каменов и добави, че все още има подадено планово предложение за застраховане работата на Центъра за настаняване от фамилен вид, в границите на което ще бъдат подготвени експерти, които ще работят с потребителите на услугата.

На събитието участва и евродепутатът Андрей Новаков, който съобщи, че осъщественият план не е фокусиран единствено в областта на обществените услуги, само че и способства за облагородяването на целия квартал, защото сега се построява отвесна планировка и нова детска площадка.
Програмата продължи с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На събитието участваха още: националният представител Красен Кръстев, заместител регионалният шеф Мирослав Комитски, ръководителят на Общинския съвет – Нели Стоянова, общински съветници, представители на институции и жители.
Изграждането на Център за настаняване от фамилен вид се реализира по план на Община Враца - „ Нова опция за деца и младежи в Община Враца- Проект 1 ” по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година. Стойността на плана е 815 049 лева

По плана се извърши също и реорганизация и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст.
В рамките на визитата заместник-министър Зорница Русинова посети и ЦНСТ 1 за деца и младежи с увреждания. Услугата е построена със средства от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и действа от 1 декември 2014 година Центърът е с потенциал 14 деца и младежи, които нямат опция да бъдат отглеждани в фамилиите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР