Само един от трима от пациентите, на които се препоръчва

...
Само един от трима от пациентите, на които се препоръчва
Коментари Харесай

Само един от трима души с инфаркт спира да пуши

Само един от трима от пациентите, на които се предлага да спрат цигарите незабавно, в това число и тези с инфаркт, го вършат. Това показа пред БНР проф. Борислав Георгиев, началник на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

С всяка изпушена цигара рискът от сърдечно-съдови заболявания се усилва от 2 до 4 пъти, демонстрират изследванията. Въпреки медицинските рекомендации и сериозната опасност част от хората не могат да кажат " Не " на нездравословния табиет.

Как убива димът

Димът в цигарата съдържа повече от 300 субстанции, част от които са тежки канцерогени, други трансформират ДНК, някои има отложен резултат по тази причина след това се заприказва, че вреди има в околната среда - т.е. пасивното пушене, означи проф. Георгиев.

Един от водещите български кардиолози цитира данни, трупани в последните 30 години у нас, съгласно които вредата в цигарите не идва от никотина, а от цигарения пушек, който се образува при горенето.

" Ние не приказваме за вредата от никотина (каквато въпреки всичко има, тъй като води до пристрастяване - направи ангажимента проф. Георгиев), а приказваме за тютюнопушенето като цигара, като пушек. Този пушек води най-просто казано до окисляване на кръвоносните съдове. Води до понижаване на кислорода до увеличение на въглеродния диоксид, окислява LDL- неприятния холестерол, което окислява други циркулиращи структури и по този начин се стига до атеросклероза. Тютюнопушенето е огромен рисков фактор за атеросклеротичните заболявания, а това са заболяванията на коронарните артерии, инфаркта, на мозъчно-съдовата система - инсултите, заболяванията на периферията - съдовите болести да вземем за пример на краката ", изясни в резюме проф. Георгиев вредите, които димът нанася на организма.

Какво предлагат лекарите
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР