Само един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил

...
Само един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил
Коментари Харесай

Всеки четвърти с онкологично заболяване се тревожи за лечението и бъдещето си

Само един от петима пациенти с онкологични болести е получил информация от своя доктор за COVID-19. За множеството пациенти (60%), които са говорили с лекаря си за новия вирус, получената информация е безусловно незадоволителна. Това демонстрират резултатите от непредставително допитване, проведено от Асоциацията на пациентите с онкологични болести, извършено онлайн в интервала 8 април – 15 април 2020 година, с присъединяване на 1710 пациенти (320 мъже и 1390 дами, 596 от участниците са на интензивно лекуване, а 1114 – на диспансерно наблюдение). Близо половината от участниците в допитването живеят в регионален град, а всеки четвърти – в столицата. 70% взимат сами решение за лекуването си, а останалите разчитат за това на съпрузите или децата си. Едва 18,4% са самотноживеещите пациенти с рак, взели участие в допитването.
Пациентите се осведомят за Коронавирус главно от малкия екран (62%) и от интернет (36,8%). В изключителното състояние близо половината от пациентите с онкологични болести посещават клиниката, в която се лекуват, а всеки трети избира да се свърже с лекаря си по телефона. 
Допитването демонстрира още, че 70% чакат да имат контакт с лекаря си, когато са на разположение признаци, а за всеки шести е значимо да разиска страничните реакции от приложената терапия. Само 22% чакат изключителното състояние и рестриктивните мерки да попречват лекуването им. Липсата на пари, превоз и компаньон, както и сложното прекосяване през пропускателните пунктове са измежду компликациите, които срещат пациентите с онкологични болести в актуалната обстановка.
Близо 14% от участниците в допитването не могат сами да си купят храна и медикаменти в изискванията на изолираност, 10% не могат да си възобновят протоколите за медикаменти, а 6,7% нямат достъп до рецепта за медикаментите си. Страхът от възпаление с SARS-CoV-2 e налице при 60% от респондентите, всеки трети се тормози по какъв начин ще продължи лекуването му. 14% от онкологичните пациенти се тревожат за работата си, също толкоз допускат, че няма да могат да си платят заемите. 
За всеки четвърти са налице терзания, свързани с заплащането на битовите сметки. Липсата на пари и на контакт с лекаря е причина за възпрепятстване на плануваното лекуване за 25% от участниците. Едва 12% от пациентите се лекуват в чужбина и се тормозят, че лекуването им ще бъде компрометирано.
Половината от пациентите с онкологични болести се усещат уплашени от обстановката. 60% от участниците разчитат на фамилиите, с които разискват възприятията си. За паниките си с лекуващия доктор приказват едвам 1,8%, а всеки пети не разисква терзанията си с никого. Попитани какви са потребностите им в основаната обстановка, всеобщо пациентите показват, че им липсва общуването и разходките на чист въздух.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 17 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР