Само един консорциум прояви интерес към търга за двуетажните влаковеВ

...
Само един консорциум прояви интерес към търга за двуетажните влаковеВ
Коментари Харесай

Вечерни новини: Слаб интерес към търга за двуетажните влакове; Засилени гранични проверки на товарите за Австрия

Само един консорциум прояви интерес към търга за двуетажните влакове
В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има единствено една подадена оферта. Желание да създаде влаковете и да обезпечи поддръжката им за 15 години има само консорциум 7 DDEMU, излиза наяве от инспекция на Economic.bg в Регистъра за електронни поръчки. Офертата е отворена от министерството на 9 януари, защото крайният период за подаване на заявки за присъединяване бе 8 януари.
България стартира засилени гранични инспекции на товарите за Австрия
Натиск на българските управляващи върху австрийските компании в България не се оказва. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред публицисти. Той обаче призна, че по искане на Австрия всички товари от и към нея се подлагат на засилени инспекции от Агенция „ Митници “. И уточни, че това към този момент основава напрежение.
Световната банка намали прогнозата си за българската стопанска система
Световната банка намали прогнозата си за българската стопанска система за 2024 година – от 2.7 до 2.4%. Това излиза наяве от новия зимен отчет на институцията. Новите упования на световната институция са надалеч под заложения от финансовия министър Асен Василев напредък, върху който е изчислен признатия Бюджет 2024. В него Василев заложи 3.2% действителен растеж на брутния вътрешен артикул (БВП).
15 общини ще влагат 98.4 млн. лева в нови рейсове и зарядни станции
Петнадесет общини ще получат 98.4 млн. лева, които ще имат опция да влагат в планове, свързани с устойчива подвижност, и по-конкретно в електробуси и зарядни станции. Средствата се обезпечават по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Регионалното министерство оповестява, че оценката на подадените оферти по процедурата „ Екологосъобразна подвижност “ е завършена.
Нова вяра за интермодалите в Русе и Горна Оряховица
Плановете за създаване на интермодални терминали в Русе и Горна Оряховица, които на процедура катастрофираха и изгубиха финансиране по разнообразни европейски принадлежности, в този момент може да получат нов подтик. Този в Русе може да бъде финансиран със средства от Кохезионния пакет по Механизма за обвързвана Европа, а оборудването в Горна Оряховица – по линия на Програма „ Транспортна съгласуваност “. Това излиза наяве от отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков на питане от депутатите Явор Божанков и Йордан Терзийски от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.
Dundee доби рекордно количество злато от „ Ада тепе “ през 2023 година
Канадската компания Dundee Precious Metals доби през 2023 година рекордно количество злато от по-новата си мина в България – „ Ада тепе “. Това излиза наяве от оповестените предварителни индустриални резултати на компанията за миналата година. Според тях в мината край Крумовград са изкопани рекордните 134 200 унции, което е в унисон с годишната цел. Постижението съставлява към 43% растеж по отношение на добитото количество злато от миналата година.
Започна данъчната акция 2024: Какво ново?
Националната организация за приходите (НАП) сложи началото на тазгодишната акция за обявление и заплащане на налозите за физическите лица. Тя стартира на 10 януари, като още в първите часове от старта ѝ има няколко хиляди подадени данъчни заявления по електронен път. От приходната организация са безапелационни, че системата работи безпрепятствено и по принцип към 85% от всички данъчни заявления се подават онлайн. Времето, което лишава попълването, е сред 8 и 10 минути.
Фалшива вест поведе биткойн нагоре – развръзката се чака през днешния ден
Най-голямата криптовалута записва големи съмнения в цената по време на комерсиалната сесия във вторник на фона на трескавото очакване дали Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC) ще утвърди борсово търгувани фондове за биткойни. Решението за това се чака в сряда. Вчера обаче обява в един от обществените сметки на регулатора разгласи прибързано позитивното му решение и окрили за малко пазара, преди да се окаже подправена.
Петролът продължава да пораства, движен от данните за запасите в Съединени американски щати
Петролът нараства втора поредна сесия, откакто намаляването на запасите от недопечен нефт в Съединените щати се оказа по-голямо от предстоящото. Това ускори настроенията за търсенето при най-големия консуматор на нефт в света, написа Reuters.
Кой е Габриел Атал, новият министър председател на Франция?
Френският президент Еманюел Макрон разгласи името на новия министър-председател на страната. Това е 34-годишният министър на образованието Габриел Атал. Предишният министър председател на Франция Елизабет Борн подаде оставка в понеделник. Атал стана най-младият министър председател в историята на Франция и в същото време първият намерено хомосексуален мъж на този пост в страната, предава BBC.
„ Тревожна обстановка в богатите страни “: Безработните по света ще набъбнат с 2 милиона
Международната организация на труда (МОТ) чака равнището на безработица в света да се увеличи до 5.2% през тази година. Като причина уточни увеличението на броя на безработните в развитите стопански системи. В отчета на МОТ „ Световни вероятности за заетостта и обществената сфера през 2024 година “ се предвижда, че броят на безработните ще нарасне с 2 млн. души, което ще увеличи нивото на безработица в света с 0.1 прочие пункт по отношение на 2023 година
Недостиг на кораби стопира доставките на китайски електрически автомобили към Европа
Недостиг на кораби за транспорт на коли покачва цените за доставка до рекордни равнища и лимитира потока от електрически транспортни средства от Китай към Европа. Спедиторските компании бракуваха по-стари кораби през 2020 година, когато автомобилните фабрики по света не работеха поради пандемията, а упованията са нови кораби за транспорт на коли да не са подготвени през идващите три години, предава FT.
2023-та е доказана като най-горещата година в историята
2023-та е доказана като най-топлата година в историята на измерванията. Глобалното стопляне е водено от породените от индивида промени в климата и подсилено от естественото метеорологично събитие Ел Ниньо, предава BBC. Миналата година е била с към 1.48 градуса по Целзий по-топла от дълготрайната междинна стойност, преди хората да стартират да изгарят огромни количества изкопаеми горива, заяви службата за климата на Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР