Само един български депутат - Пламен Христов от Воля, одобри

...
Само един български депутат - Пламен Христов от Воля, одобри
Коментари Харесай

Само един българин одобри връщането на Русия в Съвета на Европа, 6 държави протестират

Само един български народен представител - Пламен Христов от " Воля ", утвърди късно в сряда възобновяване на пълномощията на делегацията на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Останалите четирима българи, участвали на съвещанието, са се въздържали. Нито един от делегацията на съдебна експертиза от българския парламент, не взе участие в гласуването в понеделник, в която след 9-часови бърни диспути бе признат документ, допускащ Русия да се върне в ПАСЕ, където участието ѝ бе замразено поради анексирането на Крим и дейностите на Москва в Източна Украйна.

Пламен Христов е прочут с проруските си благосклонности и е един от депутатите (вкл. водача Веселин Марешки) за които предишния ноември прокуратурата изиска снемане на имунитета около следствие за изнудване на 7 аптеки.

Резолюцията бе утвърдена със 116 гласа, 62 " срещу " и 15 " въздържал се ".

След вчерашното гласоподаване в Страсбург парламентарните делегации на 6 страни оповестиха, че като митинг против завръщането на руснаците напущат сесията и се прибират за съвещания с националните външни министерства и парламенти. Това са Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша и Украйна. Сред тях е и един народен представител от Словакия, само че словашката делегация разгласи, че той е се е включил към специфичната декларация еднолично. Литва и Грузия ще довършат сесията, приключваща в петък, а Украйна остава единствено като наблюдаващ.

" Безусловното възобновяване правата на съветската делегация без Руската федерация да е изпълнила нито едно от многочислените претенции на ПАСЕ опонира на фундаменталните полезности на Съвета на Европа и неговия Устав ", се споделя в общото им изказване. " Това е неправилен сигнал към страната, която прибягва до въоръжена експанзия, отравяне на хора, неспазване човешките права на личния си народ и не развива, а се пробва да дестабилизира демокрацията в Европа. " Днес, като делегати на нашите страни, ние нямаме отговор пред нашите нации по какъв начин тъкмо Съветът на Европа пази правата им, откакто се оказва по-заинтересован да отбрани един агресор, а не жертвите на експанзия и репресии. Застрашено е бъдещето на Съвета на Европа като цяло, тъй като губи доверието на хората, които би трябвало да пази. "

Приетата резолюция, прочее, съдържа и много рецензии към Русия, в това число, че не е плащала години наред вноската си в бюджета на Съвета на Европа от над 70 млн. евро, въпреки да е длъжна да го прави, без значение от това дали има делегация в него или не. Призовава се това да стане неотложно, въпреки че един от водещите съветски депутати сподели, че това е изключено, тъй като в съветския бюджет за 2019 година такива пари не са планувани.

Следва изложение на паника от усилването на отрицателните трендове в съветската народна власт, върховенството на закона и човешките права, по които Москва е поела отговорности като член на съдебна експертиза. Призовава се Русия изцяло да съблюдава досегашните три резолюции на съдебна експертиза, в които дейностите ѝ са определяни като " нарушение суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и основаване на опасност за сигурността и мира в Европа ". В първата от тези резолюции от април 2014 година се споделя, че е окупирана част от Украйна и че " опасността за приложимост на военна мощ, признаването на резултатите от незаконния така наречен референдум и последвалото анексиране на Крим са жестоко нарушаване на интернационалното право, в това число Хартата на Организация на обединените нации и на Заключителния актот Хелзинки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа ".В настоящия документ се приканва:

- да бъдат освободени арестуваните предходната година украински моряци

- " абсолютно и напълно да се сътрудничи с проверяващия екип и холандската прокуратура за изправяне пред съда на виновниците за свалянето " на малайзийския боинг от полет МН17 над Източна Украйна

- нужни са също ефикасни ограничения за попречване нарушаванията на човешките права на ЛГБТИ жителите на Русия, изключително в Чечения

- напълно да се сътрудничи с интернационалната общественост в следствието на убийството на Борис Неммцов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР