Само двама са независимите кандидати за предсрочните парламентарни избори, съобщи

...
Само двама са независимите кандидати за предсрочните парламентарни избори, съобщи
Коментари Харесай

Само двама независими кандидати на изборите на 2 октомври - Луна и собственик на варненски музей -

Само двама са самостоятелните претенденти за предварителните парламентарни избори, заяви на брифинг зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

До 22 август, когато изтече крайният период, в цялата страна са регистрирани единствено два инициативни комитета за издигане на самостоятелни претенденти. От 25 МИР София в лидерската надпревaра влиза Луна Йорданова - изпълнителката на попфолк парчето " Бягайте, крачета ", а от 3 МИР Варна - Цветан Атанасов, някогашен претендент за кмет на морската столица и притежател на Ретро музея в града.

Матева заяви, че към този момент е дейна страницата за за непозволено потребление на персонални данни. Гражданите, които открият, че подписите им попадат в подписките за регистрация на партии и обединения, а не са се включвали в такива, могат да подадат сигнал до ЦИК.

Матева сподели още, че на изборите на 2 октомври ще се употребяват 10 993 машини.  Броят им е изчислен по предварителни изборни описи. По думите ѝ броят им може да бъде повишен. (Във вторник ЦИК рязко редуцира секциите в страната с две машини за гласоподаване - от общо 9363 ще има само 1108 с по две устройства. На предишните избори – на 14 ноември 2021 година, секциите с две устройства бяха съвсем двойно повече – 2119. Тогава членовете на ЦИК взеха решение втора машина да има в секциите с най-малко 320 гласоподаватели. Тази година броят на нужните гласоподаватели бе повишен - на 349 - б.а.)

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че досега са подадени 18 109 заявки за гласоподаване отвън страната. Броят им е по-нисък спрямо предходните избори - през април, юли и ноември 2021 година Томов изясни, че заявленията служат и за правене на предварителни описи за изборите, а освен за разкриването на секция. Той прикани сънародниците ни отвън страната да подават заявки. Онези от тях, които желаят да се включат в СИК, следва да се обръщат към Министерство на външните работи, а не към ЦИК.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР