Само два месеца и половина отне избора за това трасе,

...
Само два месеца и половина отне избора за това трасе,
Коментари Харесай

Държавата скоростно избра ПСТ да строи скоростен път към Видин за 300 млн. лв.

Само два месеца и половина лиши избора за това трасе, което е рекордно бързо за пътната организация

© Юлия Лазарова Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) потвърди, че в специфични случаи август не е " отпускарски месец ". Само в границите на няколко седмици организацията съумя да прегледа и оцени офертите за огромен план за стотици милиони и да избере подобаващ реализатор. И това на фона на още доста огромни търгове, по които работи.

През юли АПИ разгласи поръчка за половин милиард за уголемение на 54 км. от шосето сред Видин и Ружинци. На 17 септември към този момент е избрала реализатор за първата позиция от търга, за права, дълга 30 км. Този път любимец е обединяване с главен участник " ПСТ Груп "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен че изпълнителят беше определен извънредно бързо, излиза наяве, че страната ще заплати доста повече в сравнение с е планувала за този път. Търговете за пътя сред Видин и Ботевград ще се финансират с държавни, а не европейски пари. При тях се ползва нова скица на заплащане, при която АПИ ще заплати чак когато планът бъде приключен. Затова и прогнозните стойности не са пределни и всеки претендент може да предложи и по-висока цена.

От възложитените до момента сектори излиза наяве, че страната ще заплати 110 млн.лв. без Данък добавена стойност повече в сравнение с е планувала в началото. До тук са контрактувани 63 км на обща стойност от 682 млн. лева, т.е. по над 10 млн. лева на километър за немагистрала.В по-голямата част от сектора сред Видин и Ружинци плановата скорост ще е 120 км, с изключение на в първите няколко километра при Видин, където е 80 км/ч. Плащаме повече каквото и да става

Първата обособена позиция от търга за пътя Видин -Ружинци - за 30 км от Видин до пътен възел " Макреш ", е предоставена на 17 септември. Победител е обединяване с участници " Нивел строй ", " ПСТ Груп ", " Пътинженеринг – М ", " ПСТ Видин " и " ПСТ София. Тяхната оферта е 298 млн. лева при планирана 250.7 млн.лв. без Данък добавена стойност.
Офертите за тази позиция бяха четири, само че единствено двама претенденти стигат до извънредно класиране. На второ място е ГБС с оферта от 310 млн. лева без Данък добавена стойност.

Другите двама претенденти - " Трейс груп холд " и обединяване междусвързаните между тях " Грома холд " и " Европейски пътища " са били отстранени. Първите не са стигнали до отваряне на ценовата оферта, а вторите са предложили с 80 млн. лева над прогнозната цена - 330 млн.лв. Те са били отстранени, защото не изпратили обяснение по офертата си в период.

В този търг има още две позиции. По втората с планирана стойност 94.1 млн. лева без Данък добавена стойност също към този момент са отворени ценовите предложения. И двете са по-високи от прогнозната - " Инжстройинженеринг " са предложили 139.8 млн. лева, а фирмите от групата на " Геотехмин " - 152 млн. лева

Вторите - " Геострой " и " Пътстрой 92 ", към този момент завоюваха права в друга поръчка за огромния план Видин-Ботевград. Те ще уголемяват 20 км. от пътя Мездра - Ботевград за 133 млн. лева без Данък добавена стойност при планирана стойност 123 млн. лева

Фирми, близки до " Грома холд " (със остаряло име " Агромах " ), пък ще работят по права, дълга 13 км., с оферта, 50 млн. лева над прогнозната.Така до тук излиза, че пътят Видин - Ботеград може да коства най-малко 110 млн. лева повече от плануваното. Сметката ще се усили, когато бъдат предоставени и другите прави. Обяснението на строителите за високите предложения е рискът, който поемат, защото заплащането е чак откакто строителството завърши. Въпреки това съгласно източник от сектора оскъпяването може да е към 10% в границите на няколко години.
КАПИ i ПСТ Груп ЕАД Собствен капитал 13,4 Печалба 1,0 Активи 220,4 Пасиви 207,0 Брой заети 290 Приходи 81,2 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Предизборно сме бързи

Поръчката за Видин-Ружинци беше оповестена на 5 юли, а на 12 август бяха събрани офертите. Явно техническите оферти са прегледани и оценени за месец и то през август, с цел да може ценовите предложения да бъдат отворени на 13 септември. Така се стига до решенеито за избор на реализатор на 17 септември - едвам четири дни по-късно.

Това прави този търг може би най-бързо развиващия се и то безценен план на организацията - за два месеца и половина тя избра кой да получи 300 млн. лева

За съпоставяне: търгът за 20 км от пътя Ботевград - Мездра беше разгласен на 10 октомври предходната година, а ценовите предложения бяха отворени на 30 август тази година. Само 10 дни по-късно компаниите от групата на " Геотехмин " бяха определени.

Това активизиране може да се изясни с предизборните трепети: Северозападният район е изолиран откъм инфраструктура и в този момент е комфортен миг властта да се похвали, че открива решения на казуса бързо.

В други обстановки обаче АПИ никак не е била толкоз бързо. За връзката на Южната дъга с Околовръстното шосе на София (която ГБС спечели) беше нужна цяла година, до момента в който се стигна до избор на реализатор. Причината в дългия период не беше закъснение поради обжалване в Комисията за отбрана на конкуренция.

За пътя до границата със Сърбия бяха нужни 10 месеца, с цел да се избере реализатор, и цяла година до момента в който се стигне до контракт. Участъкът от автомагистрала " Струма " при тунел " Железница " също лиши най-малко 10 месеца на оценителните комисии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР