Само два дни след обявената несъстоятелност на Астрал Холидейз Интернешънъл

...
Само два дни след обявената несъстоятелност на Астрал Холидейз Интернешънъл
Коментари Харесай

50% от завелите претенции клиенти на „Астрал Холидейз“ вече са обезщетени

Само два дни след оповестената неплатежоспособност на Астрал Холидейз Интернешънъл УНИКА стартира и изплащането на първите заведени искания от пострадали, оповестиха от застрахователната компания, написа Inews. Всички клиенти на туроператора, които посрещнаха неприятната вест в чужбина, се завърнаха наред без да изпитат каквито и да било неудобства заради неподходящо стеклите се обстоятелстваq.

``
реклама

Благодарение на взаимните усили и добра съгласуваност сред УНИКА и Астрал Холидейз, половината от клиентите, завели иск за възобновяване на платените от тях средства и покрити от застраховката " Отговорност на туроператора " сред ЗК УНИКА България и Астрал Холидейз Интернешънъл, са изцяло обезщетени и умерено могат да осъществят, плануваните си пътувания.

На този стадий в УНИКА има постъпили близо 300 искания, а цената на изплатените компенсации възлиза на към 200 хиляди лв.. Все още нямаме данни, които да сочат, че потребителските искания ще надвишат лимита на застраховката от 700 хиляди лв..

" Използваме случая да създадем уточнението, че застраховката " Отговорност на туроператора " не покрива разноски на сътрудници и подизпълнители на Астрал Холидейз Интернешънъл, защото по силата на този контракт, те не са обект на обезщетяване ”, обясниха също от УНИКА.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР