Само допреди седмица домът на пловдивския художник Димитър Добрев бе

...
Само допреди седмица домът на пловдивския художник Димитър Добрев бе
Коментари Харесай

Художник подари частния си музей на Пловдив

Само допреди седмица домът на пловдивския художник Димитър Добрев бе цялостен с ютии от всички столетия. Той ги беше подредил на етажа си от 130 квадрата в остарялата си градска къща. И реши да ги подари на Пловдив. Задачата на града е да откри място на 680-те ютии и близо 400-те железни стойки за тях. За музея ще е нужна най-малко една къща в Стария град. Добрев демонстрира неповторимата си сбирка на няколко разнообразни места за Празниците на Стария град.

На един от рафтовете в дома на художника стоеше изящна дребна ютия с ръкохватка от алено дърво. Това дизайнерско знамение е от шведската компания „ Kronan ” и е създадено през 50-те години. До него е шеметната ютия за ръбове на панталони „ Стрелка ” от Съветския съюз. Хайтек чудото от черен бакелит било шлагер през 60-те.

„ Живописец съм, а ютиите ми са странично занимание. Работих в Смолян и един ден до ателието ми на един зид видях хвърлена една ютия и я прибрах ”, спомня си Димитър Добрев. Голяма част от сбирката му е от уреди, които работят с плам и въглища. Споделил пред другари, че ютиите му харесват, и почнал да получава тонове от тях. Преди да покаже сбирката си, подарена към този момент на града, художникът отскочи до една куриерска компания, откъдето се върна с още 6 тежки ютии. В електронните продавалници те вървят по 10 евро. В чужбина са по-евтини.

„ Има хиляди разнообразни модели. Украсите им са смайващи ​- имам ютии с пиленца, грифони и флорални претекстове. Притежавам и две ютии с Ромул, Рем и капитолийската вълчица ”, споделя той. Един от шедьоврите е създаден в пловдивския цех „ Балкан ” през 50-те години на предишния век. Над острата част на ютията има знаме и земно кълбо с петолъчка. „ Тогава е трябвало да победят всички БКП-та по света ”, майтапи се Добрев. Пази и ютия на варненския цех „ Вулкан ” от времето, когато заводът и градът са се казвали Сталин. Надписите са излети върху метала. Колекцията е най-голямата на Балканите. Подобни музеи има в Германия, само че там се пазят не повече от 200-300 експоната. Най-големият е във Франция, където има музей с 4000 ютии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР