Само допреди няколко години Матео Ренци беше едно от най-новите

...
Само допреди няколко години Матео Ренци беше едно от най-новите
Коментари Харесай

Матео Ренци, някогашният "разрушител", който рискува да претърпи пълно поражение на изборите

Само допреди няколко години Матео Ренци беше едно от най-новите и сполучливи лица в европейската политика. Сега, на идните парламентарни избори в Италия, той рискува кариерата му да завърши с цялостно проваляне.

Неговата Демократическа партия, която на изборите за Европейски парламент през 2014 година той изведе до историческа победа с 40.8 %, сега е с рекордно ниска поддръжка от 23 на 100 и има опасения, че може да се срине още повече.

" Ренци е паднал до 20 и няколко % и няма никакъв късмет да завоюва повече гласове за партията си, тя е като трен, от който всеки скача ", сподели някогашният министър председател и водач на консерваторите Силвио Берлускони на предизборна демонстрация в Рим във вторник.

В началото на 2014 година Ренци беше на 39 години, когато стана най-младият италиански министър председател след фашисткия деспот Бенито Мусолини. Той самичък се показа като

" унищожител ", който може да съживи склерозиралата стопанска система

и да вкара нови генерации в ръководещите елити.

Докато беше на власт, той либерализира трудовия пазар, легализира съюзите сред хомосексуалисти и способства за последователно икономическо възобновяване. Но най-големият му план - конституционната промяна, която щеше да му даде повече пълномощия - беше отритнат на референдум през декември 2016 година и това го принуди да подаде оставка.

Той също по този начин настрои против себе си лявото крило в своята партия - което се прегрупира в отделила се от Директива за птиците групировка, лишила партията от значими гласове в периферията - и загуби социална поддръжка, когато държавното управление му опитваше да се оправи с банковата и миграционната рецесия.

Верен на репутацията си на високомерен човек, отправящ гръмки закани

във вторник той приказва пред Асоциацията на задграничните репортери в Рим. Без да изрази страдание, той съобщи пред репортерите " свършеното е повече, в сравнение с са грешките ".

" Смятам, че беше извънредно значимо да разтърся страната си: в случай че трябваше на следващия ден сутринта да повторя борбата за референдума, съм подготвен да го направя, тъй като, обективно видяно, референдумът щеше да даде опция на Италия да опрости ръководството си ", настоя той.

В акцията за изборите на 4 март Ренци показва своята партия и себе си като най-компетентния глас на гласоподавателите спрямо популисткото Движение " Пет звезди " и пъстрата дясна коалиция на Берлускони, включваща ксенофобската партия Северна лига. " Имаме прецизен, съвсем отегчителен лист с достижения и цели за бъдещето ", сподели той, обещавайки " конкретика, а не полет на въображението на хора като десноцентристите и ДПЗ, които приказват за невъзможни неща ".

Той призна, че е невъздържан, само че прикани гласоподавателите да погледнат по-широко. " Някои хора може и да ги харесват повече от мен, някои може и да са по-малко харесвани. Но когато (детето ми отива на училище), не се запитвам дали водачът на учебния рейс може хубаво да споделя вицове - запитвам се може ли да кара. И по тази причина мисля, че Италия през днешния ден има потребност да бъде водена напред ", сподели Ренци.

Съмнително е дали посланието му ще се окаже сполучливо

- акцията е доминирана от десни апели за прекъсване на имиграцията, подсилени от убийството на 18-годишно момиче в Мачерата, както се твърди, дело на група нигерийски наркодилъри.

Дори във Флоренция, обичайния бастион на левите, където Ренци беше кмет от 2009 до 2014 година и където се завърна в понеделник дружно с министъра на вътрешните работи Марко Минити, жителите наподобяват разочаровани от тогавашния си любимец. " Червеното сърце на Италия към този момент не бие ", сподели пред ДПА Масимо Джаноти, който работи в локално кафене. Той се оплака от " големия приток на мигранти " и съобщи, че желае " да възпламени " Ренци на площада пред " Дуомо ", известната катедрала във Флоренция. Коментарът му бе много краен, само че освен той е толкоз ядосан. Авторитетният италиански седмичник " Еспресо " неотдавна попита от страниците си за какво Ренци се е трансформирал " в най-омразния човек в Италия ".

Ренци упорства, че Директива за птиците към момента има късмет да бъде първа политическа мощ след изборите, само че прогнозите в социологическите изследвания са мрачни - чака се за първото и второто място да се съревновават блокът на Берлускони и Движение " Пет звезди ".

Повечето анализатори предсказват т.нар провесен парламент

и чакат след изборите Ренци да опита да подписа съглашение за ляво-дясна ръководеща коалиция с Берлускони.

" Мисля, че за страната и за Европа това би било по-малкото зло ", сподели предходната седмица Роберто д`Алимонте, учител по политология в Свободния университет за филантропични науки " Гуидо Карли ", предричайки, че Италия ще откри метод " да се измъкне някак си ".

Но в случай че Директива за птиците продължи да губи поддръжка, тази коалиция може и да няма задоволително болшинство, а тогава Ренци ще бъде изправен пред опасността да бъде отхвърлен от ръководството на партията си и да би трябвало да си намерения по какъв начин нещата за него се развиха толкоз бързо и по толкоз неприятен метод. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР