Само допреди дни служебният министърът на икономиката Никола Стоянов критикуваше

...
Само допреди дни служебният министърът на икономиката Никола Стоянов критикуваше
Коментари Харесай

Обрат за бензиновата отстъпка - ще я има и след Нова година

Само допреди дни служебният министърът на стопанската система Никола Стоянов подлагаше на критика поголовното подкрепяне на българските водачи с 25 ст. за литър бензин и дизел като неприятна мярка, която излишно поддържа заможните и облагодетелства " ЛУКойл ", защото предизвиква потреблението. Той и други представители на кабинета твърдяха, че тази отстъпка ще си отиде дружно с 2022 година, а през новата година ще има цяла палитра от ограничения, които ще бъдат ориентирани единствено към в действителност нуждаещите се от помощ. Тази заран обаче Стоянов призна, че правителството няма подготвеност за използване на  различните ограничения и затова отбивът от 25 ст. ще продължи да се употребява наред от небогати и богати и след 31 декември. Докога - не стана ясно.  

Министърът акцентира, че все пак има основна смяна във финансирането на поголовната помощ, защото до момента тя " лежеше " на бюджета, а отсега нататък нужните суми за подкрепяне ще се взимат от новия налог " свръхпечалба ", който бургаската рафинерия на " ЛУКойл " би трябвало да заплаща всеки месец.  

 

На прицел 

Новите мерки, които ще са " фокусирани " върху хората с ниски приходи, ще включват отстъпки за билетите и картите за градския и междуградския автотранспорт и за влаковете, евентуално ще има и директни помощи за по-евтино пътешестване, сходни на обществените, изясни Никола Стоянов.  Засега концепцията била да се поддържат българи с месечни приходи до 1000 лева За да употребяват отстъпките, те евентуално ще получават документ от общината, който ще показват, когато желаят примерно да си купят карта за градския превоз или да заредят автомобила си, разясни министърът. Според него най-скоро ще започва мярката при пътешестване с трен, тъй като системата на БДЖ разрешавала елементарно администриране на понижението. 

Формите на поддръжка щели да  започват поетапно от края на януари. Стоянов оправда забавянето на новия пакет ограничения с механически и процедурни компликации.  Промените в подпомагането посредством понижения претендирали законови промени, които би трябвало да минат през публично разискване, а и не било елементарно да се аранжират механизмите за използване на отстъпките.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР