Само дни след отлагането на Олимпийските игри в Токио, бе

...
Само дни след отлагането на Олимпийските игри в Токио, бе
Коментари Харесай

Разследват за корупция член на Международния олимпийски комитет. Гласувал в полза на Токио

Само дни след отлагането на Олимпийските игри в Токио, бе възобновено следствие за корупция против Ламин Диак – някогашен член на Международния олимпийски комитет и някогашен шеф на Международната федерация по лека атлетика. Той е измежду гласувалите за провеждането на събитието в японската столица.

Харуюки Такахаши, предприемач и член на Японския учредителен комитет на Олимпиадата, разкри пред „ Ройтерс “, че е обезпечил поддръжката на сенегалеца посредством пазаруване на скъпи дарове на Диак. Справка на „ Ройтерс “ демонстрира, че измежду тях са часовник Seiko на стойност 46 500 $ и цифрови камери, които получателят определил като „ евтини “.

Ден преди гласуването за Япония през 2013 година Диак е споделил пред представители на Африканския олимпийски комитет, че възнамерява да поддържа Токио, само че не е опитвал да въздейства върху техния избор.

Работата на Такахаши, който е някогашен шеф в една от най-големите рекламни организации в света – Dentsu, включвала и лобиране пред други членове на Международния олимпийски комитет. Самият той получи от организацията 8.2 млн. $, с цел да промотира кандидатурата на японската столица за Игрите. Така стана най-големият едноличен реципиент на средства от комитета, само че отхвърля да разяснява защо е употребявал средствата. Според Такахаши е обикновено да дава дарове като метод за поддържане на положителни връзки с значими лица.

1.3 млн. $ е получила и неправителствена организация, благосъстоятелност на някогашния японски министър председател и сегашен президент на Японския организацонен комитет, Йоширо Мори.

Разследване против 86-годишния Диак бе стартирано от френската прокуратура още през 2015 година за взимане на рушвет за прикриване на позитивни допинг проби на спортисти. Той бе упрекнат и за приемане на 2 млн. $ рушвет при избора на Рио де Жанейро за хазаин на Летните олимпийски игри през 2016-а. От 5 години сенегалецът, който отхвърля действията си, е под домакински арест.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР