Само дни след като официалната статистика излезе с цифри, че

...
Само дни след като официалната статистика излезе с цифри, че
Коментари Харесай

Цени на български в Одрин

Само дни откакто формалната статистика излезе с числа, че най-вече българи избират за почивните дни Турция и Гърция, само че растежа на пътуванията в Одрин и Истанбул е над 30 % нагоре спрямо предходната есен, ето какво споделя турският вестник " Дейли Сабах " за покупките на нашенците, примамени от по-ниски цени поради рухването на турската лира.

Българите нормално идват в града рано в петък с рейсове. Купуват плодове и зеленчуци от публичния пазар, сувенири и локални артикули от градските базари, козметика и облекла от магазините в центъра.

Витрините на магазините в региона са накичени с надписи на български. В доста от комерсиалните обекти има най-малко по един чиновник, който приказва български.

Такъв е казусът с родения в Турция Гюлюхан Али - той е български жител, който работи в магазин за почистващи артикули в Одрин.

" Продаваме артикул, който коства 100 турски лири (около 30 лева) в България, само че тук той е 70-80 турски лири (22-25 лева). Ето за какво те избират да купуват от нас ", споделя Али.

" Сега е доста претрупан интервал. Тъй като продаваме по-евтино от безмитния магазин, българите избират да пазарят от нас, Обикновено през уикендите. Имаме клиенти, които идват приблизително 2 пъти месечно ", споделя търговецът Фуат Текин.

Българите купуват всеобщо и килограми турска саралия поради евтината лира. Те се редят на дълги опашки пред магазините, продаващи десерта
" Знаех малко български, а след това вървях на курс и научих повече. Когато има проблем, търговците на пазара ме викат, оказвам помощ и на българските клиенти ", споделя турски продавач.
За да се решат проблемите в връзката, на търговците са раздадени и мини речници на български език.

" Подготвихме мини речник с 250 думи на български за търговците, с цел да поддържат връзка по търговски въпроси с задграничните клиенти. Те запомнят думите в речника и поддържат връзка по-добре с българските клиенти ", споделя Бюлент Реисоглу, ръководител на сдружението на пазарните търговци Ulus.

Общината също популяризира града на български, с цел да притегли повече туристи. " Един български клиент харчи сред 100 и 150 лв., а гърците - до 80 евро. Собственици на магазини даже продават на заем на постоянни български клиенти ", показва кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

Търговците в града стартират да вършат даже своите уеб страници на български език. Купувачите могат да посетят уеб страницата на търговеца и да ревизират цените, преди да изоставен страната си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР