Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.

...
Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене.
Коментари Харесай

Трябва ли хората, изготвящи диети да имат медицинско образование

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят препоръчани за публично разискване промени в Закона за медикаментите. Според законопроекта " използването на „ диетика “ от неспециалисти крие опасности за здравето на пациентите ". С измененията се " цели да се предотврати рискът за здравето на популацията от некадърно диетолечение ".
Проф. Божидар Попов от сдружението по хранене и диетика посочи пред bTV, че е извънредно значимо, изготвящите диети да са лекари, тъй като те учат болести и всички промени в организма. По думите му е неприемливо хора, които не са лекари да не занимават с такива значими неща, касаещи човешкото здраве. Проф. Попов добави, че отрицателните резултати от гафовете на дилетанти рефлектирали върху лекарите.
От своя страна нутриционистът Яна Данаилова съобщи, че поддържа измененията в закона, защото специалността нутриционист е регламентирана в международната процедура и се учи от немедицински специалности. Такава е бакалавърската степен в университета по хранителни технологии в Пловдив  " Храни, хранене и диететика ",  в чието изложение се включва съставянето, усъвършенстването и регулирането на хранителни режими. 
Данаилова добави, че нутриционистите дават насоки за такива неща, като по кое време се прибавя лой при термична обработка, какъв брой време да се накисва дадена храна и така нататък
" Ние не сформираме диети, а даваме насоки ", акцентира Данаилова и напомни, че доста висши образователни заведения афишират курсове по нутриционистика.
Проф. Попов приключи разногласието с думите:
" Аз нямам желание да диспутирам с дами, мъчно се спори с дами. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР