Само ден след спешното заседание при премиера Борисов, на което

...
Само ден след спешното заседание при премиера Борисов, на което
Коментари Харесай

Страната на челния удар

Само ден след незабавното съвещание при премиера Борисов, на което бяха набелязани нови ограничения за контрола на придвижване по пътищата, край село Венец, Шуменско стана нова злополука, при която починаха трима души, а други трима бяха ранени. Причината още веднъж е преден удар след нахлуване в насрещното платно. Този път починалите са трима, други трима са ранени. Да ги прибавим към деветимата починали и 19-те ранени от конфликта сред рейс и камион край село Микре.

Така си поддържаме челните позиции в черния лист, съгласно който сме водачи в класацията за най-вече жертви вследствие произшествия - 99 на 1 милион (по данни на Евростат за 2016 година). Това е два пъти повече от междинното за Европейски Съюз (50 на 1 млн.) и три пъти и половина повече от страната с минимум починали на пътя - Швеция. Не е като да няма ограничения, факт са и последните - " черни кутии " в рейсовете, колани за пасажерите, условие за евростандарт за механически характерности на системите за сигурност (странно за какво не е имало досега), усъвършенствания на пътищата (каквото и да се има предвид). Това е второто незабавно съвещание за годината, откакто през лятото, още веднъж по разпореждане на премиера, беше извършено друго, вследствие на което бяха признати и влезоха в действие предпоследните промени в Закона за придвижване по пътищата. Те включваха унищожаване на предупреждаващите за мобилни камери пътни знаци, съоръжение на колите на КАТ с камери и микрофони, дерегистриране на коли, ръководени от лидер без шофьорска брошура, а ръководството на автомобил под въздействие на опиати към този момент се санкционира със затвор.

Очевидно направеното не дава резултат, въпреки желанията да са факт. От мненията към новината за новите незабавни ограничения излиза наяве, че някои моменти настойчиво се изплъзват на заседаващите изключително. Сред водачите на транспортни средства се разисква, че добър резултат би имало слагането на повече контролни камери за скорост, мантинели в сериозните сектори, тъй като непрекъсната линия всеобщо не се регистрира, улеснението на процеса по подаване на сигнал от жители с видеорегистратори (защото в случай че номерът на нарушителя е ясно забележим на записа, няма смисъл подателят на сигнал да бъде привикван за свидетел).

С годините и с злополуките, все по-упорито се затвърждава и една друга наклонност - нарушаванията се записват, само че никой не може да принуди нарушителите да си платят санкциите. Така ставаме очевидци на рядкости като цитираните около летните незабавни ограничения, при които шуменец с 26 електронни фиша за превишена скорост и актове за други нарушавания, най-накрая бил " поканен " в бранш " Пътна полиция " към ОД на Министерство на вътрешните работи - Шумен, с цел да си ги получи. Добре, че се е отзовал, след години игра на гоненица. Друг скандално прочут лидер от същия край натрупа актове откак е станал дееспособен и за 11 години са му формирани 41 санкции за разнообразни нарушавания, най-често за превишена скорост. Сумата на финансовите му санкции трансферира 10 хиляди лв.. Нито една от наложените санкции не е платена. Съвсем явно казусът не е в неналичието на наказателни ограничения, а в тяхното използване. Затова преди време се разясниха и качествата на камерите за вписване на превишена скорост, в случай че минава повече от един автомобил, въпреки да ни увериха, че със същите камери се работи и в чужбина. Ако всекидневно минавате с превишена скорост около камера на КАТ при претрупан трафик и към вас има други коли, е изцяло допустимо в никакъв случай да не получите фиш за това нарушаване, тъй като то може да бъде потвърдено единствено в случай че автомобилът минава самичък.

Дори и да бъде засечен обаче и да бъде записано нарушаването на скоростта със съответния фиш, документът би трябвало да се връчи персонално. Както сме се уверили от практиката, моментът с връчването е противоречив и може да се отсрочи с години. Ако въпреки всичко това се случи, нищо не подсигурява заплащането. Защото след приключване на периодите, планувани за непринудено заплащане в закона, случаите се пращат за наложително събиране на Национална агенция за приходите. Макар много реактивни в заплащането на други данъци, в този случай сякаш чиновниците на организацията по приходите не са толкоз експедитивни, щом е допустимо човек да кара и натрупа санкции с години. А до момента в който държавното управление плете следващите незабавни ограничения, българинът си кара както си знае и става все по-изобретателен. Отдавна има групи в обществените мрежи, които предизвестяват за дебнещи патрулки. Ограниченията на скоростта са все по този начин декоративни, а пътната маркировка не е нищо повече от рисунки по асфалта. Потвърждава го и последният случай, при който момче беше блъснато на пешеходна пътека от джип, който не е оставил спирачен път. Въпреки знаците за ограничаване на скоростта и камерата, която е ситуирана на кръстовището. Никакви ограничения не могат да проработят там, където действа наглата самонадеяност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР