Само ден след като стана ясно, че няма да вземат

...
Само ден след като стана ясно, че няма да вземат
Коментари Харесай

Синодът разясни как ще протекат Великденските служби

Само ден откакто стана ясно, че няма да вземат по-твърди ограничения против разпространяването на ковид и църковните храмове остават отворени за идните Великденски празници, от Светия синод на БПЦ оповестиха и графика на тържествените литургии на Цветница и Великден.
В известието си от Синода настояват, че ще вземат всички нужни превантивни ограничения, както обявиха преди ден след срещата с премиера Бойко Борисов, който пък от своя страна разгласи, че няма по какъв начин да забрани на хората да вървят на службите, само че ги прикани да не го вършат всеобщо.
За Цветница, която е тази неделя, патриарх Неофит (който е и Софийски митрополит), ще оглави богослужениeто на празничната литургия в катедралата " Св. Александър Невски " от 9.30 часа, дружно с митрополит Антоний и свещеник Герасим.
Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да вървим до Божи гроб за плодороден огън
От Синода още веднъж прецизират, че няма да се раздават върбови клончета и цветя, което бе решено през вчерашния ден, с цел да не се " популяризира болест ", от което Борисов най-вече се страхувал, цитира Сега.
На Велики четвъртък архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия свещеник Герасим.
В 18.00 часа, още веднъж в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде управлявано от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия свещеник Герасим.
От 8.00 ч. на Разпети петък в " Св. Александър Невски " ще бъдат отслужени така наречен Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде ръководена от Мелнишкия свещеник Герасим. Тогава вярващите няма да минават под масата в храмовете, както е по традиция. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, с цел да получат благословение.
Свещениците ще дават причестяване единствено на християните, които познават персонално (ВИДЕО)
В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", която ще бъде управлявана от патриарх Неофит.
Великденска работа постоянно стартира в храмовете, по-късно се излиза от тях, вършат се литийни шествия и се чете Евангелието, и по-късно - още веднъж вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната работа за Великден в 23.30 часа да стартира на открито, тъй като в първия половин час от нея има най-вече вярващи.
На деня Великден, пасхалната литургия за така наречен Второ Възкресение Христово ще стартира в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия свещеник Герасим.
Засега не е ясно какъв брой миряни ще посетят храмовете в София и страната и какъв брой ще се съобразят с апелите на премиера да си останат по домовете поради наложената от властта изолираност, с цел да не се популяризира ковид. Ясно е обаче, че доста служители на реда ще бъдат на открито, с цел да съблюдават дали се съблюдава дистанцията сред хората, която би трябвало да е най-малко два метра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР