Само ден след интронизацията на новия японски император Нарухито, в

...
Само ден след интронизацията на новия японски император Нарухито, в
Коментари Харесай

Представиха книга за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага

Само ден след интронизацията на новия японски император Нарухито, в Аулата на СУ беше показана неповторима книга за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага - стотици страници на откриватели от две генерации японисти, които се пробват да разгадаят труднообяснимата непосредственост сред българи и японци. Премиерата й към този момент се състоя в Япония на симпозиум за тройния празник на формалния разговор София - Токио.

Повечето от нас българите през днешния ден знаят доста за Япония - тази вибрираща островна гърбица-земя при започване на света. Това го демонстрират и все по-пълните зали на Дните на японската просвета у нас 30-та поредна година.

Но даже познавачите на тази неповторима човешка общественост ще открият неподозирани обстоятелства и персони в потайностите на постоянно положителните връзки във времето сред българи и японци. За Вера Стефанова - един от създателите и най-силните ни японисти, откритието е, че сред нас има химия, която сработва.
Вера Вутова-Стефанова, посланик и японист: Ще дам единствено един образец - културното ни другарство е стигнало дотам, че приказваме, и това го означаваме в нашето издание - за взаимно навлизане сред двете култури.
За младия академик доцент Евгений Кандиларов мощно се привличаме като противоположности.
Доц. доктор Евгений Кандиларов, историк и японист: За нас Япония е далечна, екзотична, забавна по доста аргументи. Същото нещо важи и за метода, по който японците гледат към нас - ние сме не по-малко екзотични.Н. Пр. Масато Ватанабе, дипломат на Япония: Тази дебела книга е един голям труд върху голям проучвателен материал, систематизиран от двамата създатели - японисти, която ще бъде четена от доста българи.
Не инцидентно в Аулата са дребните артисти на починалия маестро Христо Недялков от Детския радио хор - един от главните мостове София - Токио.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР