Само ден остава до дългоочаквания първи домакински мач на Марица

...
Само ден остава до дългоочаквания първи домакински мач на Марица
Коментари Харесай

Пловдив е готов! Да заповядат световните шампионки

Само ден остава до дълго чакания първи домашен мач на Марица (Пловдив) във волейболната Шампионска лига на Европа за този сезон. На българския отличник ще гостува не какъв да е, а актуалният клубен отличник на света, на континента и на Турция – ВакъфБанк (Истанбул). Градът под тепетата е в предстартова тресчица за огромния конфликт с истанбулския колос, от който домакините могат единствено да завоюват. Зала Колодрума е подготвена за формалните тренировки на двата отбора през днешния ден, както и да посрещне хилядите фенове на волейбола, които ще дойдат в залата да следят мача на следващия ден, 20 декември, от 18:00 б.в.

Срещата е от втория кръг в Група А на Шампионската лига. В първия Марица не съумя да покаже това, на което е способна, и отстъпи като посетител пред френския Безие (Безие) в три гейма. За Жълто-сините това е третото следващо присъединяване в най-престижната клубна конкуренция на континента, второто следващо присъединяване в нейната групова фаза и първото, което стартира непосредствено от този стадий на надпреварата. Пловдивчанки към момента нямат победа в групите на Шампионската лига и спечелването на първа такава е една от задачите им за този сезон. Те обаче преобладават в българското състезание като нямат нито един изгубен гейм в седемте си мача от първия полусезон. Отборът на Иван Петков ще посрещне турския гранд като сегашен първенец на България (четирикратен), сегашен притежател на Купа България (четирикратен) и сегашен и единствен лауреат на Суперкупа България.

ВакъфБанк изненадващо загуби гейм против гостуващия МТФ Алианц (Щутгарт) от Германия в първия си мач от Група А в Шампионската лига, само че въпреки всичко стартира отбраната на купата си от тази пролет с четиригеймова победа и взе трите точки. След това волейболистките на италианския треньор Джовани Гуидети взеха присъединяване в Световното клубно пъренство в Китай и единствено преди 10 дни победиха като шампионки на планетата за втори следващ път откакто изгубиха единствено един гейм в петте си мача там. Китайската звезда на тима Тин Жу стана топреализатор на шампионата и за втори следващ път бе оповестена за най-полезен състезател на шампионата. В идеалния тим на Световното клубно състезание влязоха общо три волейболистки на ВакъфБанк. Освен Жу, която зае поста на единия посрещач, в седморката на конкуренцията попаднаха още турското либеро Гизем Йорге и сръбският център Милена Рашич. Последната стана единственият играч в света (и при двата пола) сега, който е по едно и също време международен първенец и с националния си тим, и с клубния си отбор. И в двата случая, Рашич попадна в съвършената седморка на шампионата.

Началото на сезона не бе положително за ВакъфБанк. Те изгубиха мача за суперкупата на Турция от градския си противник Еджзаджъбашъ ВитрА (Истанбул). В националната лига, отборът на Гуидети стартира с осем следващи победи, само че в деветия си мач, след завръщането си от Китай, се срещна още веднъж с Еджзаджъбашъ и още веднъж загуби с 1:3. Така ВакъфБанк дойде в Пловдив като втори във краткотрайното класиране в Турция.

Визитката на противника на Марица е повече от впечатляваща. За късата си 32-годишна история, ВакъфБанк има три златни, един сребърен и един бронзов орден от Световното клубно състезание и четири златни, четири сребърни и един бронзов орден от Шампионската лига. Клубът е десеткратен първенец на Турция. Печелил е по един път Купата на ЦЕВ и Купата на кандидатите, както и шест пъти националната купа на Турция и три пъти суперкупата на страната.

Сред 14-те сегашни състезателки в състава на Джовани Гуидети, с изключение на Жу и Рашич, попадат имената на още едвам две чужденки – холандката Лонеке Слоетьес и американката Келси Робинсън. Италианецът обаче разполага и с набор от млади и надарени турски волейболистки, множеството от които освен са национални състезателки, само че към този момент са оставили и отлични усещания с играта си на разнообразни интернационалните конгреси.

Това ще вторият мач сред Марица и ВакъфБанк от началото на този сезон. Българският отбор гостува в Истанбул на 29 октомври за другарска среща, в която домакините завоюваха и петте изиграни гейма.

Съдии на дуела на следващия ден вечер ще бъдат Павел Буркьевич от Полша и Стефан Бернстрьом от Швеция, а пратеник на ЦЕВ – Тим Каабер от Норвегия.

Срещата Марица – ВакъфБанк ще бъде излъчена директно по Diema Sport HD, както и по новата онлайн телевизия на ЦЕВ EuroVolleyTV.
Шампионска лига – Група А: стратегия, резултати, класиране
Марица – ВакъфБанк като събитие във Фейсбук
Билети за мача
Пряко онлайн предаване на мача
Резултат онлайн
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР