Само човек може да фигурира като изобретател, казват от USPTOИзкуственият

...
Само човек може да фигурира като изобретател, казват от USPTOИзкуственият
Коментари Харесай

Отказаха патентна заявка от името на изкуствен интелект

Само човек може да попада като откривател, споделят от USPTO

Изкуственият разсъдък към този момент не може да бъде публично приет откривател
(снимка: CCO Public Domain)

Американската работа за патенти и търговски марки (USPTO) постанови тази седмица, че системите за изкуствен интелект не могат да бъдат посочени като изобретатели при регистрация на патенти, заяви The Verge.

Решението е взето в отговор на заявки за регистрация на два патента, основани от AI система, наречена DABUS. Един от патентите разказва резервоар за храна, а вторият се отнася до светлинна сигнализация.

Сред причините на USPTO е фактът, че патентното законодателство на Съединени американски щати неведнъж загатва изобретателите, употребявайки термини, свързани с обещано лице, като „ някой ” и местоимения като „ той ” и „ тя ”.

Подателите на двете патентни поръчки споделят, от своя страна, че законът показва „ човек ” за откривател, само че това може да се приложи и към машина. USPTO обаче назовава сходно пояснение прекомерно необятно. „ Според настоящото законодателство, единствено физически лица могат да бъдат наречени изобретатели в заявление за патент ”, заключава организацията.
още по тематиката
Патентите от името на изкуствен интелект са подадени предходната година като част от плана „ Изкуствен откривател ”. Заедно с патентите в USPTO, групата изпраща документи до службата за интелектуална благосъстоятелност на Англия (IPO) и до Европейското патентно ведомство (EPO).

IPO и EPO към този момент са решили, че AI системата DABUS, основана от откривателя по изкуствен интелект Стивън Талер, не може да бъде включен в листата на изобретателите въз основа на правни тълкувания, сходни на тези в Съединени американски щати. От своя страна, през ноември предходната година USPTO помоли обществеността да изрази мнение по този въпрос.

Авторите на плана „ Изкуствен откривател ” не настояват, че изкуственият разсъдък би трябвало да има патент, а просто да бъде посочен като откривател, отбелязва MIT Technology Review. Това може да е належащо, когато стотици или даже хиляди разработчици прибавят код в AI система като IBM Watson, преди тя да е решила даден проблем.

Освен това създателите на плана считат, че включването на изкуствения разсъдък в листата на изобретателите ще подтиква нововъведенията, защото цената, която тези машини прибавят, ще бъде по-ясно приета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР