Само час, след като Васил Божков пусна поредните си съобщения

...
Само час, след като Васил Божков пусна поредните си съобщения
Коментари Харесай

Прокуратурата контраатакува: Иззе още от колекцията на Божков

Само час, откакто Васил Божков пусна следващите си известия за схеми, с които е бил изнудван да заплаща такса " успокоение ", прокуратурата контраатакува. Бяха конфискувани голям брой артефакти от офисите на открилия се в Дубай предприемач и колекционер, против който има повдигнати 18 обвинявания.

Ето какво заяви прокуратурата за дейностите си, като го придружи и с голям брой фотоси:

" Специализираната прокуратура продължава дейностите по следствието в офисите на обвинения Васил Божков на ул. „ Московска “ 43 в столицата. - В приземни пространства в постройката са открити и конфискувани голям брой нови предмети, носещи признаците на културно-исторически полезности, които са с неуточнен генезис и в нереставриран тип.

Намерени и конфискувани са фрагменти, приложения, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически полезности. Т е са били съхранявани в цялостно противоречие с интернационалните стандарти за опазването им .

Специализираната прокуратура ще продължи отсега нататък дейностите си по документиране на незаконни действия против културно-историческото завещание на Република България при строго съблюдаване на разпоредбите за запазване и запазване на откритите и конфискувани предмети. "

В офисите на Божков са открити  " хиляди " предмети, а едвам към 200 са били регистрирани по реда на закона и са законна частна сбирка, изясни още през вчерашния ден прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

" В постройката на " Московска ", където и сега се правят дейности от проверяващите, са открити хиляди, десетки хиляди движимости, които имат белези на културно-исторически ценности. Те са насъбрани в кашони, найлонови торби, на лавици. Във всички стаи, в това число в гаражи и подземия. Всичките не са регистрирани в Министерството на културата и не могат да се водят законна сбирка. Те се изземват, тъй като съгласно закона, нерегистрирани движимости с тези белези са противозаконни ", разясни той пред Българска национална телевизия. 

Прокурорът твърди, че за съхранението прокуратурата се съветва с най-хубавите специалисти в страната. Ценностите се съхранявали в Националния исторически музей.

" Съхраняват се по планувания ред, за разлика от обвинения Божков, който изрично не ги съхранявал по верния метод. Това се удостовери изрично. Ние показахме и фотоси по какъв начин сме ги заварили. В кашони, в това число и със земна маса. Надписани с прякори на лица, които се занимават с иманярство ", добави Кънев.

За частната сбирка на Васил Божков прокуратурата твърди, че има данни и доказателства, че тя с нелегално добит генезис - през непознати аукциони в Германия, Швейцария и Англия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР