Само броени дни след празника на българските будители за мен

...
Само броени дни след празника на българските будители за мен
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати българи за приноса им в науката, културата и за отстояване на историческата истина

Само броени дни след празника на българските будители за мен е наслаждение да връча държавни оценки на трима разнообразни по специалност, само че близки по мощ на характера рицари на духа. В своя житейски и професионален път всеки един от тях е докоснал хиляди хора – със словото си, с гений, познания и със силата на своята идея. Три разнообразни ориси с общо предопределение и умеене да водят, да отстояват и да работят с неизменима религия в България. Това съобщи президентът Румен Радев в Гербовата зала на „ Дондуков “2, където удостои изтъкнати българи с държавни оценки.

 rr3

С медал „ Стара планина “ първа степен президентът награди проф. доктор Чавдар Славов за безспорния му принос за здравната просвета и процедура в България и за значителните му достижения в региона на урологията. „ Всички знаем, че демографските провокации трансфораха здравето на българите в обща идея на цялата нация. Затова се веселя, че през днешния ден измежду наградените е проф. Чавдар Славов, едно от водещите имена в региона на урологията у нас и експерт на международно равнище “, съобщи Румен Радев.

На церемонията президентът удостои Веселин Николов за огромните му заслуги в региона на културата и изкуството с медал „ Стара планина “ първа степен. Президентът посочи, че там където думите не съумяват, приказва музиката. „ Без подозрение, българите научиха езика на джазовата музика, което в не дребна степен се дължи на безспорната заложба и упоритост на Веселин Николов. Като основател на първия професионален джазов бенд у нас, той се трансформира в един от носителите на свободния креативен дух за цели генерации “, добави президентът.

За огромни заслуги за популяризирането на българската история от интервала на войните за национално обединяване и за запазване на българщината в Република Македония президентът отличи посмъртно журналиста, стихотворец и държавник Панде Ефтимов с медал „ Стара планина “ втора степен. „ Панде Ефтимов не доживя своето отличие, само че за мен е чест да го връча в наличието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело – той да бъде отличен през днешния ден “, съобщи Румен Радев.

Пред гостите на церемонията президентът акцентира, че Панде Ефтимов е бил заслужен бранител на българското име в най-тежките времена на срамно и грубо посягане. „ Не инцидентно го назовават страж – освен на българската искра в Македония, само че и на духовното единение на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане паралелно до плеядата будители и мъченици, които Македония от епохи дава на нашия народ “, сподели още в словото си президентът.

Проф. Чавдар Славов благодари от името на удостоените с висши държавни оценки. „ Тази премия е изключително скъпа, тъй като е знак на единението ни като нация – музикант, държавник и доктор, сякаш разнопосочни пътища, а показани дружно се вижда, че сме работи за едно – за съграждането и достолепието на родината ни. Медалите са върху нашите гърди, в ръцете на децата ни и внуците, само че те са и реверанс за нашите учители, близки, сътрудници и другари, за всички, без които човек не би могъл да съгради нищо в живота си. Те са реверанс пред българската държавност и нейните герои “, съобщи проф. Славов.

„ Радвам се, в случай че образованието, опазването на здравето, сигурността и екологията сплотяват политическото мислене “, сподели още проф. Славов и изрази убеденост, че у нас, въпреки и със забавяне, ще победят благородството и добротата, а грубостта и експанзията ще останат в предишното.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР