Само българско месо в българските колбаси – за това настояват

...
Само българско месо в българските колбаси – за това настояват
Коментари Харесай

Родните животновъди: Искаме само българско месо в колбасите

Само българско месо в българските салами – за това упорстват родните животновъди.

Горна Оряховица е мястото, където се създава Горнооряховски суджук. Първото предпазено географско напътствие и към момента единственият хранителен артикул, предпазен пред Европейската комисия.

Новината, че българските месопроизводители желаят да се влага единствено българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, тъй като се оказа, че в България няма толкоз количество месо, което да дава отговор на условия.

Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под отбрана на Европейската комисия за произвеждане на Горнооряховски суджук. Още при отбраната на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията показали изискване.

„ Нямаме задоволително суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документи и да отбележим, че този артикул ще се създава и от европейско месо ”, уточни Добрева пред NOVA.

Допреди една година тя се е старала да влага най-вече българско месо в Горнооряховския суджук, само че в този момент ѝ е невероятно. Затова и не схваща какво тъкмо желаят животновъдите у нас, откакто не могат да предложат количество от суровината. 

„ Винаги е имало дефицит на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този бранш липсва. Никъде не написа месодайни говеда. Пише 30 000, само че млекодайни ”, споделя производителката.

Затова Добрева употребява месо от Румъния, както е записано в регламента. „ От Румъния идва охладено, с превоз, прелестно. Най-вероятно следващата година ще внасяме и гръцко. Това никога не понижава и качеството на продукта ”, добавя Добрева.

Цената на Горнооряховския суджук е непокътната от производителите му – единствено три компании, дълго време непроменена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР