Само българската държава може в понеделник да счита 20-годишен младеж

...
Само българската държава може в понеделник да счита 20-годишен младеж
Коментари Харесай

Хакерът, левакът и терористът

Само българската страна може в понеделник да смята 20-годишен юноша за хакер-левак, който желае да впечатли девойките, а във вторник да го разгласи за терорист и зложелател номер 1 на всички осведомителни системи. Само българският финансов министър може цинично да изяснява – да се тормози който е скрил сметки от жена си, а подчинената му Национална агенция за приходите да поучава хората да сменят паролите на имейлите си и ПИК-кодовете си. Не че нещо, единствено превантивно. Само българската прокуратура може да арестува човек и да му изземе компютъра преди пет дни, а по-късно да разгласи, че към този момент десети ден се мъчи да го разкриптира.

Колкото и бедствия да се случат у нас (а пробивът в осведомителната система на данъчните си е същинско бедствие), страната няма да се научи да реагира съответно. По нашите географски ширини тази максима е със силата на естествен закон. Обикновено се стартира с етапа на отричането (няма нищо, някакъв малчуган се прави на отворен пред гаджетата), минава се през омърлушено мънкане и признание пред камерите (имаме проблем, само че не е толкоз огромен и ние не сме виновни) и най-после се стига до героично замазване (лошите ни нападнаха, само че ние ги хванахме).

През цялото време няма и един човек да излезе и съответно да изясни на хората какво се е случило, застрашени ли са по някакъв метод и какво би трябвало да се прави.

Оставяме настрани техническата просветеност българската администрация. Министрите ни схващат от хакване и декриптиране колкото пенсионер с вчерашен профил във фейсбук от обществени мрежи. Днес той бодро поства емотикони от всевъзможен тип и раздава палци, тъй като писането му е мъчно. Управляващите приказват за сървър по този начин, все едно е нещо, което, в случай че го биеш задоволително дълго с бухалка, само̀ ще се отвори и разкрие тайните си. По принцип не би било ужасно, в случай че същите тия министри бяха фасада, а под тях имаше читави експерти. Но политическите лица еднолично вземат решение на коя компания да се даде социална поръчка за милиони с предмет киберсигурност. Как ли преценят?

Чудно ли е, че в тази обстановка половината народ полудя и към този момент се вижда безимотен, беден и грубо прецакан от невидими измамници. Никак, откакто е ясно, че персоналните му данни се търкалят из цялото интернет пространство, а през това време шефката на Национална агенция за приходите е на отмора. И за оставката ѝ никой не приказва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР