Само 9 дни имат “Продължаваме промяната и “Демократична България, за

...
Само 9 дни имат “Продължаваме промяната и “Демократична България, за
Коментари Харесай

Оформят се сблъсъци за листите в неродената още нова дясна коалиция

Само 9 дни имат “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ”, с цел да кажат дефинитивно дали ще са дружно на вота

Тихи към този момент кавги раздират новата дясна коалиция още преди тя да е публично родена. “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” са влезнали в спор за местата в листите и това съществено разклащало вярата им в бъдещото обединяване, разкриха осведомени за.

Вероятно по тази причина 9 дни преди крайния период за регистрацията на обединението в ЦИК към момента няма публични подписи под съглашение. Разговорите се водят в доста стеснен кръг и множеството от редовите депутати не са осведомени с тях.

Спорът сред сътрудниците е освен за водачите, само че и за подредбата на избираемите места в листите. Първоначалната сделка била да разделят районите, а по-късно всяка групировка си прецизира имената. Феодализацията на районите обаче не била добре възприета от структурите.

Повечето от досегашните 73-ма депутати от Демократична България и Политическа партия чакат още веднъж да намерят позиции, в случай че не на първи, то най-малко на избираеми места. От “Промяната ” обяснявали, че е разумно те да имат повече водачи, тъй като са по-голямата политическа мощ. За разлика от тях Демократична България имат по-малко разпознаваеми лица, по тази причина дублираха множеството от тях като водачи на листи. Но пък десните си имат райони, в които стоят добре - София, Пловдив, Варна, и в които обичайният им електорат мъчно ще преглътне някои от по-левите хрумвания на Политическа партия.

Затова сътрудниците упорстват за опазване на позициите там, където са мощни, само че това поражда напрежение.

Много противоречиви се обрисуват да вземем за пример трите столични региона. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по традиция води в 24-и МИР. Там той се засича с Кирил Петков, който на последните избори игра единствено от столицата. Сега не е ясно кой от двамата ще “пусне ” района. Иванов бе лидер и в Пловдив, само че там се засича с някогашния парламентарен началник Никола Минчев.

В 23-и МИР до момента лидер на Политическа партия бе Асен Василев, а на последните избори той се изправи против някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова. Тя бе народен представител от София, макар че води и в Русе. Възможно е в този момент да е единствено в крайдунавския град.

Акад. Николай Денков на изборите през октомври мери сили с доктор Александър Симидчиев в Шумен и не е ясно кой от двамата ще остане първи в този район.

Бившият електронен министър Божидар Божанов бе лидер в Ловеч, който се смята за район на някогашния началник на обществената комисия Искрен Арабаджиев.

Може би единственото несъмнено първо място в София ще е за Ицо Хазарта в така наречен лидерски регион в 25-и МИР. Той още веднъж ще се изправи против Бойко Борисов и Корнелия Нинова. На последните избори лидер от Демократична България там бе водачът на “Зелено придвижване ” Владислав Панев, а Хазарта взе 10 пъти повече персонални гласове от него. На 2 октомври Христо Петров би Борисов по персонални преференции с 9 гласа - 8210:8201, макар че листата на ГЕРБ като цяло бе първа с 28,35%, а тази на Политическа партия събра 24,36.

За София-област изборът ще е сред Александър Дунчев (ПП) и Антоанета Цонева (ДБ).

Интересно ще е сливането и на морските листи. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и някогашният министър на нововъведенията Даниел Лорер бяха първи във Варна през октомври. В Бургас пък на челните места бяха водачът на СЕК Константин Бачийски, който бе мандатоносител на Политическа партия, и Ивайло Мирчев от Демократична България.

Заради напрежение около подредбата на листите преди дни стана ясно, че редиците на “Промяната ” напуща едно от знаковите ѝ лица - Иван Христанов.

Запознати разкриха, че не е склонен лидер в района му - Плевен, да е някогашният състезателен министър Радостин Василев, както носели слуховете в района. Христанов, който е някогашен зам.-министър на земеделието, бе гордостта на партията, когато поведе борбата за Капитан Андреево. Но откакто пусна във фейсбук видеото, в което не скрива разочарованието си от всички политически водачи и приказва за потребност от такива, които “могат да основават обединителни дела ”, Петков разгласи, че няма да е в листите за идващия парламент.

Все още не е ясно и каква част от местата в листите ще бъдат отделени за сътрудници като Настимир Ананиев от ВОЛТ и другите, с които Политическа партия и Демократична България водят диалози за уголемение на съдружния формат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР