Само 8000 от продадените досега елхички са законни. Това е

...
Само 8000 от продадените досега елхички са законни. Това е
Коментари Харесай

Само 8 хил. от купените елхички законни

Само 8000 от продадените до момента елхички са законни. Това е броя на коледните дръвчета, купени до момента от държавните горски стопанства. Те единствени могат да секат и надлежно оферират легални елхички. 3200 от тези дръвчета са живи и по-късно могат да се засадят. Останалите към 5000 са отсечени, сочи статистиката на земеделското министерство и държавните горски предприятия, написа в. „ Монитор “.

Най-много - съвсем 1000 живи коледни дръвчета са осъществени в Смолян, демонстрира още статистиката. В южно-централното държавно горско дружество към края на седмицата са продали още и 2300 отсечени коледни дръвчета. На другия полюс са предприятията в Сливен и Габрово. На югоизточното в Сливен до момента са били поръчани за отрязване единствено няколко бройки главно за детски градини.

Едновременно с това обаче в региона са били продадени 700 живи коледни дръвчета, които по-късно могат да се засаждат в парцелите на клиентите. В габровското дружество бройките на отсечените и продадени елхи е подобен - 4-5, а продадените живи дръвчета за Рождество са десетократно повече.

Лимитът за тази година за габровското дружество за сеч е 800 бройки. В северозападното държавно горско дружество с център във Враца до момента са продали 960 живи коледни дръвчета, само че оттова изрично отхвърлиха да дадат информация какъв брой са пласираните отсечени елхички. По информация от МЗХГ техният предел за отрязване е 3530 бройки. За югозападното държавно дружество в Благоевград плануваното количество е много по-голямо - 9600. Досега обаче са отсечени 2255, като 967 са били поръчани от търговци в Пиринска Македония. Същото е и при живите елхички. От продадените към този момент съвсем 300 към 171 са били купени от хора и компании от региона. В държавното горско стопанство във Варна към този момент на се получили поръчка за отсечени елхи.

В цялото дружество с център в Шумен имат предел за 3750 дръвчета. От земеделското министерство прецизираха, че позволителните за сеч не са индикатор за броя на отсечените коледни елхи, които могат да бъдат обезпечени от държавните горски предприятия, защото в случаите, когато тези дръвчета се добиват при осъществяване на отгледни сечи, от върховете и клоните на отсечените дървета при други типове сечи, както и при пречистване на просеки под далекопроводите за електрическо напрежение, позволителните за сеч не включват информация, която да разграничава коледните елхи от останалата дървесина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР