Само 7 дни остават, в които можете да подадете коригираща

...
Само 7 дни остават, в които можете да подадете коригираща
Коментари Харесай

Само 7 дни да поправим данъчната си декларация

Само 7 дни остават, в които можете да подадете коригираща данъчна декларация за получените приходи от предходната година. Ако сте създали неточност в годишната си данъчна декларация за приходите, законът дава право еднократно в период до 30 септември да извършите промени посредством подаване на нова декларация. Тъй като датата се пада през неделя коригираща декларация можете да подадете и в понеделник, 1 октомври, припомниха от Национална агенция за приходите. Срокът е същият и за компаниите.

Най-лесно можете да извършите това по интернет посредством уеб страницата на Национална агенция за приходите, като за задачата е нужен личен идентификационен код (ПИК), който се дава гратис от офис на Национална агенция за приходите. Сред преимуществата при стартиране на декларацията по интернет, е че може да го извършите през уикенда или когато и да е на денонощието. Освен това няма да допуснете механически неточности, тъй като след въвеждане на данните за получените приходи, импортираните осигуровки и употребените облекчения, софтуерът автоматизирано пресмята дължимия налог върху приходите от предходната година.

Ако нямате ПИК, може да попълните данъчна декларация с баркод. Тя може да се смъкна от уеб страницата на Национална агенция за приходите, да се попълни офлайн, да се разпечата, подпише и изпрати по пощата до Национална агенция за приходите.

На уеб страницата на приходната организация посредством ПИК може да ревизирате какви приходи са оповестили пред Национална агенция за приходите работодателите, че са ви изплатили. Ако сте пропуснали приход, би трябвало да подадете коригираща декларация и да го включите в нея. В противоположен случай от Национална агенция за приходите може да ви наложат санкция до 1000 лева Чрез инспекция в уеб страницата на Национална агенция за приходите може да се открият и суми, които някоя компания е излъгала пред Национална агенция за приходите, че ви е изплатила. В такива случаи е добре да сигнализирате Национална агенция за приходите с цел да създадат инспекция.

Промени


Строги правила от 2019 година

 През идната година с цел да ползвате данъчни облекчения при подаване на коригираща декларация ще се вкара условие да нямате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. През идната година с цел да ползвате данъчни облекчения при подаване на коригираща декларация ще се вкара условие да нямате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.
От 2019 година ще бъдат въведени по-строги правила при подаване на коригираща данъчна декларация в периода до 30 септември. През идната година с цел да ползвате данъчни облекчения при подаване на коригираща декларация ще се вкара условие да нямате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Това ще стане с промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, които са пуснати за публично разискване от Министерството на финансите. В момента такова изискане има единствено за облекченията, които се употребяват с подаване на годишната данъчна декларация в периода до 30 април. Промяната цели стимулиране на доброволното заплащане на отговорностите, написа в претекстовете на Министерството на финансите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР