Само 6 на сто са съгласни лично да внасят повече

...
Само 6 на сто са съгласни лично да внасят повече
Коментари Харесай

Народът срещу Ананиев: САМО 6% подкрепят новата му здравна вноска!

Само 6 на 100 са съгласни персонално да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка, само че в това време огромна част от хората доплащат доста повече пари. Това сподели Боряна Димитрова от организация "Алфа рисърч ", която показа изследване, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването за надграждане на анализите за протичащото се в здравната система.

Проучването е осъществено в интервала 23 юли - 3 август 2018 измежду 1017 души. Данните бяха показани по време на полемиката за бъдещото опазване на здравето, на която министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа двата разновидността за нов здравноосигурителен модел.

С над 2 милиарда лева годишно българите дофинансират здравната система. Парадокс е, че има големи директни заплащания, само че едвам 35 на 100 от запитаните знаят върху какъв приход се обезпечават, като единствено 21 на 100 знаят тъкмо какъв брой средства внасят за здравна осигуровка. Само 7 на 100 настояват, че са ревизирали здравното си досие. Липсва икономическа заинтригуваност у хората да наблюдават какви средства отделят, а в редица случаи се усещат подвластни от лекарите и не демонстрират интерес от подобен надзор, демонстрира още изследването.

Над 40 на 100 от участниците в изследването упорстват за високоспециализирано лекуване, повече вложения в инсталация и възобновяване на лечебните заведения. Всеки трети желае да има достъп до актуалните медикаменти, както и да се наблюдава резултатът от лекуването.

Над 51 на 100 от запитаните считат, че е вероятен нов модел, който да е от изгода за лекарите и пациентите. Кредитът на доверие е нежен оптимизъм и той би трябвало да бъде употребен, сподели Димитрова.

Според 81 на 100 от интервюираните би трябвало да има мощен надзор върху изразходването на средствата и качеството на лекуването. От запитаните 39 на 100 настояват, че би трябвало да има спомагателни фондове, а освен НЗОК. Хората нямат податливост да доплащат повече за здравна осигуровка, в случай че не се отстрани доплащането.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР