Само 3 страни от ЕС досега подкрепят договорената в Малта

Само 3 страни от ЕС досега подкрепят договорената в Малта ...

Само 3 страни от ЕС подкрепят нова схема за разпределение на бежанците.


Само 3 страни от ЕС досега подкрепят договорената в Малта нова европейска схема за разпределение на бежанците и решаване на мигрантската криза. Тя бе обсъдена от министрите на вътрешните работи и на правосъдието от страните членки във вторник в Люксембург. Договорката от Малта, постигната през септември между Германия, Франция, Малта и Италия, бе основна тема в дискусията, продължила над 3 часа и половина. На нея обаче Гърция противопоставя тезата си, че по източносредиземноморския маршрут в Европа влизат най-много имигранти. Гърция заедно с България и Кипър внесе съвместно изявление на дискусията в Съвета на министрите, в което се настоява ЕС да обърне особено внимание и на източносредиземноморския маршрут и да предвиди допълнителни средства за трите страни, както и за Турция, за справяне с бежанската криза. Обсъдихме миграционния натиск в пълнота, по всички маршрути и сме убедени, че трябва да решаваме проблемите изцяло, натиска по всички маршрути, за да имаме цялостен отговор, коментира след края на заседанието финландският министър на вътрешните работи Мария Охисало, която председателства Съвета.

Люксембург, Ирландия и Португалия единствени са заявили готовност да подкрепят сделката от Малта. Тя предвижда временен доброволен механизъм за разпределяне на търсещи убежище, спасени в морето. Споразумението се смята за първата стъпка към постоянен механизъм за разпределяне, както и за тест за желанието на други държави от ЕС да помогнат на Италия. Веднага след сключването на споразумението през септември в Малта, Гърция и Испания заявиха, че то е фокусирано основно върху решаване на проблемите на Италия с миграционния натиск.

В петък в Брюксел ще има техническа среща, на която дискусията за сближаване на позициите и постигане на договореност за нова единна европейска политика по миграцията ще продължи, обяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той също бе категоричен, каквато е позицията и на Гърция, България и Кипър, че споразумението с Турция от 2016 г. трябва да бъде запазено, защото дава положителни резултати. ЕС днес заяви готовност да подкрепи Гърция, Испания, Малта, България за бежанския натиск, добави Аврамопулос.

Данните, разпространени преди началото на заседанието на сайта на Съвета, недвусмислено подкрепят тезата на Атина, че натискът по източносредиземноморския маршрут се увеличава. Между януари и юни 2019 г. са регистрирани 35 000 незаконно пристигнали в ЕС. 21 515 души са влезли по източния средиземноморски маршрут, 3235 - по централния, към Италия и 10 250 души по западния към Испания. Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че нивата на натиск по българските граници запазват относително ниски стойности. 

ИНИЦИАТИВА

"Днес ние, трите страни по източносредиземноморския маршрут, представихме съвместно изявление, което представя инициативата ни да привлечем вниманието на целия ЕС към този уязвим на миграцията регион. Целта ни е да изпратим ясен сигнал към партньорите, че това е най-уязвимият район на предизвикателството на миграционната криза пред целия ЕС", заяви гръцкият министър по миграцията Георгос Кумуцакос. Европа не може да си позволи отново да бъде неподготвена, защото са налице сигналите на предстояща нова вълна, затова предприехме тази инициатива, добави той при огласяването на инициативата пред журналисти. 

"Статистиката показва, че през последните месеци 50 на сто от незаконно пристигналите на Европейския континент са именно по източносредиземноморския маршрут. Това неизменно подкрепя общата инициатива между България, Гърция и Кипър да привлечем фокуса на Европа по този маршрут, защото според нас той е зареден с най-много възможности за ескалиране и възникване на криза. Отчитаме ситуацията по българо-турската граница като стабилна и смятаме, че контролираме процеса, но с тревога следим ситуацията в Гърция и Кипър, тъй като тяхната граница освен сухоземна има и морска граница, която е по-специфична за охрана. Общото, което ни кара да сме заедно в тази инициатива, е това, че тази ситуация зависи до голяма степен от политиката на Турция и зависи от спазването на съвместното изявление ЕС-Турция. България поддържа добри оперативни отношения с Турция и те дават резултат по отношение сигурността на нашата граница. Така че инициативата има за цел да фокусира Европа към този проблем, да допринесе за отпускане на допълнителни средства, което да ангажира всички страни, участващи в изявлението ЕС-Турция", заяви българският министър на вътрешните работи Младен Маринов.

 

Източник: segabg.com