Само 3 страни от ЕС досега подкрепят договорената в Малта

...
Само 3 страни от ЕС досега подкрепят договорената в Малта
Коментари Харесай

Само 3 страни от ЕС подкрепят нова схема за разпределение на бежанците

Само 3 страни от Европейски Съюз до момента поддържат контрактуваната в Малта нова европейска скица за систематизиране на бежанците и решение на мигрантската рецесия. Тя бе разисквана от министрите на вътрешните работи и на правораздаването от страните членки във вторник в Люксембург. Договорката от Малта, реализирана през септември сред Германия, Франция, Малта и Италия, бе съществена тематика в полемиката, траяла над 3 часа и половина. На нея обаче Гърция опълчва тезата си, че по източносредиземноморския маршрут в Европа влизат най-вече имигранти. Гърция дружно с България и Кипър внесе взаимно изказване на полемиката в Съвета на министрите, в което се упорства Европейски Съюз да обърне изключително внимание и на източносредиземноморския маршрут и да планува спомагателни средства за трите страни, както и за Турция, за справяне с бежанската рецесия. Обсъдихме миграционния напън в цялост, по всички направления и сме уверени, че би трябвало да решаваме проблемите напълно, натиска по всички направления, с цел да имаме повсеместен отговор, разяснява след края на съвещанието финландският министър на вътрешните работи Мария Охисало, която ръководи Съвета.

Люксембург, Ирландия и Португалия единствени са декларирали подготвеност да поддържат договорката от Малта. Тя планува краткотраен непринуден механизъм за разпределение на търсещи леговище, избавени в морето. Споразумението се счита за първата стъпка към непрекъснат механизъм за разпределение, както и за тест за желанието на други страни от Европейски Съюз да оказват помощ на Италия. Веднага след сключването на съглашението през септември в Малта, Гърция и Испания обявиха, че то е фокусирано главно върху решение на проблемите на Италия с миграционния напън.

В петък в Брюксел ще има техническа среща, на която полемиката за доближаване на позициите и реализиране на договореност за нова единна европейска политика по миграцията ще продължи, разгласи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той също бе безапелационен, каквато е позицията и на Гърция, България и Кипър, че съглашението с Турция от 2016 година би трябвало да бъде непокътнато, тъй като дава позитивни резултати. Европейски Съюз през днешния ден съобщи подготвеност да поддържа Гърция, Испания, Малта, България за бежанския напън, добави Аврамопулос.

Данните, публикувани преди началото на съвещанието на уеб страницата на Съвета, недвусмислено поддържат тезата на Атина, че натискът по източносредиземноморския маршрут се усилва. Между януари и юни 2019 г. са регистрирани 35 000 нелегално пристигнали в Европейски Съюз. 21 515 души са влезнали по източния средиземноморски маршрут, 3235 - по централния, към Италия и 10 250 души по западния към Испания. Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов регистрира, че равнищата на напън по българските граници резервират релативно ниски стойности. 

ИНИЦИАТИВА

" Днес ние, трите страни по източносредиземноморския маршрут, представихме взаимно изказване, което показва самодейността ни да притеглим вниманието на целия Европейски Съюз към този уязвим на миграцията район. Целта ни е да изпратим явен сигнал към сътрудниците, че това е най-уязвимият регион на предизвикването на миграционната рецесия пред целия Европейски Съюз ", заяви гръцкият министър по миграцията Георгос Кумуцакос. Европа не може да си разреши още веднъж да бъде неподготвена, тъй като са налице сигналите на идна нова вълна, по тази причина предприехме тази самодейност, добави той при разгласяването на самодейността пред публицисти. 

" Статистиката демонстрира, че през последните месеци 50 на 100 от нелегално пристигналите на Европейския континент са точно по източносредиземноморския маршрут. Това непроменяемо поддържа общата самодейност сред България, Гърция и Кипър да притеглим фокуса на Европа по този маршрут, тъй като съгласно нас той е зареден с най-вече благоприятни условия за ескалиране и пораждане на рецесия. Отчитаме обстановката по българо-турската граница като постоянна и считаме, че направляваме процеса, само че с паника следим обстановката в Гърция и Кипър, защото тяхната граница с изключение на сухоземна има и морска граница, която е по-специфична за защита. Общото, което ни кара да сме дружно в тази самодейност, е това, че тази обстановка зависи значително от политиката на Турция и зависи от спазването на взаимното изказване ЕС-Турция. България поддържа положителни оперативни връзки с Турция и те дават резултат по повод сигурността на нашата граница. Така че самодейността има за цел да концентрира Европа към този проблем, да способства за разпределяне на спомагателни средства, което да ангажира всички страни, участващи в изказването ЕС-Турция ", съобщи българският министър на вътрешните работи Младен Маринов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР