Само 3% от българите смятат, че е напълно лечимо заболяване,

...
Само 3% от българите смятат, че е напълно лечимо заболяване,
Коментари Харесай

Само 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим


Само 3% от българите считат, че е изцяло лечимо заболяване, а 62% декларират, че се лекува по-добре в други страни.

Това демонстрира изследване на " Тренд " по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични болести във връзка днешния Световен ден за битка с рака.

При рутинната среща за обзор при доктор Спирдонов актрисата Силвия Лулчева схваща, че се постанова да ѝ бъде направена биопсия.

" В първия миг в действителност имаш чувство за среща с удар с трен, преден освен това. Но ще ви изненадам ли, в случай че кажа, че самата операция беше по-щадяща от вървене до коафьор ", съобщи тя.

Нова техника за тънкоигленна биопсия улеснява диагнозата, като в множеството случаи не се постанова повторна операция. Взема се до 5,5 пъти повече материал за проучване.

" Предимството е, че резултатът се получава в границите на час, а всекидневно се получава в границите на другия ден. Това е нещо доста значимо в международен мащаб и принос на нас, българите ", изясни експертът по образна диагностика в УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ " доктор Йордан Спиридонов.

62% от хората у нас считат, че ракът се лекува по-добре в Турция, Израел и Германия.

74% от интервюираните декларират, че не са си провеждали профилактични прегледи и/или проучвания, свързани с предварителна защита на онкологични болести, 24% са правили сходни проучвания, а 2% са без отговор.

" Голямото лукавство на тази болест е, че се крие в миша дупка, до момента в който не пристигна моментът, в който към този момент е победител. Не бива да ѝ даваме късмет. Да се върви на доктор без да си болен - би трябвало да влезе в културата на актуалния човек под слънцето ", счита Евгения Александрова от Асоциация на пациентите.

И макар че разноските за профилактика нарастват, те са едвам 3,4 % от отделеното ни за опазване на здравето.

" Знам, че има разноски, които са належащи, постоянно нещо е по-важно, само че няма по-важно от това да си здрав, благополучен и влюбен в живота “, обобщава Силвия Лулчева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР