Само 2 от 10 марки краве масло отговарят на изискванията

...
Само 2 от 10 марки краве масло отговарят на изискванията
Коментари Харесай

Активни потребители: Вижте кои са отровните масла на пазара, опасни за здравето ни

Само 2 от 10 марки краве масло дават отговор на условията за качество и сигурност на продукта, посочило проучване на “Активни потребители”.
В него са включени марките “Милтекс”, “Верея”, “Бутер”, “Белииса”, “Чепеларе”, “Дойче маркенбутер”, “Роса”, “Хранинвест”, два продукта “Вълчев”.
При масло “Вълчев” и “Белииса” не са регистрирани основни разминавания с условията.
В продуктите “Верея” на Обединена млечна компания няма неразрешени субстанции, само че равнището на белтъчини е 0.
С над 10% по-ниски са стойностите на измерените белтъчини в “Дойче маркенбутер” по отношение на посочените на етикета.
Антибиотикът натамицин, който е неразрешен за потребление в Европейски Съюз при маслото, е открит в продуктите “Чепеларе” и “Хранинвест”, създадени от “Хранинвест”, както и марката “Роса” на “Белла България”.
При “Бутер”, създаден от “Милтекс КК”, “Чепеларе” и “Хранинвест” е употребявано палмово масло вместо мляко. При тях има и вода над нормата.
“Натамицинът в маслата без подозрение е прибавен съзнателно от производителите, тъй като няма никакъв различен метод за неговото попадане в краве масло”, показват създателите на проучването. Веществото е и алерген и наличието му в храните би трябвало да се отбелязва на опаковката, написа в проучването.
“Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, покачват риска от сърдечносъдови болести”, показват от асоциацията.
При някои индикатори, най-много белтък, съгласно създателите на проучването стойностите на етикетите е по-вероятно да не са вследствие от лабораторно изпитване.
Масова процедура била тези индикатори да се вземат от интернет и да се поставят на етикетите на продуктите.
“За страдание, контролните органи не обръщат внимание на това и резултатът е явен - огромна част от написаното на етикетите се разминава с действително откритите стойности и потребителите се заблуждават”, написа в отчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР