Само 2 държави в XXI век забраняват неправителствени организации със

...
Само 2 държави в XXI век забраняват неправителствени организации със
Коментари Харесай

Петър Колев: В XXI век само Русия и РСМ забраняват НПО-та със закони с обратна сила

" Само 2 страни в XXI век не разрешават неправителствени организации със закони с противоположна мощ – това са Руската федерация и Република Северна Македония, " съобщи пред Bulgaria ON AIR Петър Колев, ръководител на Граждански либерален съюз в РСМ.

" Показателен е методът, по който с конституционно болшинство беше решено законодателството (срещу клубовете на македонските българи) да се прегледа по бързата процедура. Това е най-бързо признатият закон в РСМ – за по-малко от един календарен месец. Това до момента не се е случвало, даже и през 2001 година, по време на военния спор, нямаше такива бързи решения, " изясни Колев.

Парламентът в Скопие одобри по бързата процедура промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии, които в действителност са ориентирани против клубовете на македонските българи в Битоля и Охрид. Министерство на външните работи излезе с позиция по този мотив, заявявайки че законният блян за противопоставяне на всички форми на екстремизъм и ненавист не може да бъде инструментализиран за целеустремено ограничение на правата на съответни общности, както и на правото на сдружаване. Ограничения от подобен темперамент към този момент са били налагани на българите в Северна Македония в предишното, като с сходни причини през 2001 година беше неразрешена организацията „ Радко “, което е псевдонимът на Иван Михайлов, напомня Министерство на външните работи. По този въпрос Европейският съд по правата на индивида в Страсбург към този момент е постановил неоправдателно за Скопие решение.

" Нямаме друга опция с изключение на да си търсим правата и когато изчерпим вътрешния юридически ред – ще се обърнем и към европейските институции, " съобщи Петър Колев.

" Повече от 100 години кърви раната Македония. В случай, че някой в Скопие си мисли, че това, че ще ни забрани 2 клуба ще ни откаже да си търсим правата, дано го подсетя, че в София през 1934 беше неразрешена Вътрешна македонска революционна организация, само че както виждате и до през днешния ден македонските българи не престават да отстояват своите човешки права в РСМ. Тези, които мислят че със забрани се вземат решение тези въпроси, дано им кажа, че македонските българи нямат желание да се отхвърлят и няма да вършим компромис и да допуснем децата ни да бъдат индоктринирани с антибългаризъм и ненавист към България и някой да преиначава историята и да наскърбява културата ни, без значение дали този мозък се намира в Скопие, Белград или Москва, " разяснява Колев.

" Явно РСМ си търси вид по какъв начин сама да се спре по пътя за Европейски Съюз. Като знаете, че предварителното Ви изискване с цел да започнете европреговори е да дадете права на македонските българи, а вие забранявате организациите им, какво очаквате? Какво чака Пендаровски в идващия отчет на Европейска комисия? Или тъкмо това се цели? Мисля, че тези хора (б.р. - политическият хайлайф на РСМ) доста добре осъзнават какво ще се случи след тези дейности и тъкмо това целят, тъй като не желаят РСМ да стане демократична европейска страна, тъй като тогава ще се пукне като мехур лъжата, която повече от 70 – 80 години господства в РСМ. Тези хора са политици на предишното и тъкмо по тази причина със зъби и нокти дърпат към него, с цел да се запазят на сегашните си позиции, " разяснява Петър Колев дейностите на политическия хайлайф в Скопие.

На въпрос ще бъдат ли смени ли новото законодателство имената на клубовете на македонските българи, Колев разяснява:

" Ако някой чака че българите в РСМ ще се срамят от историята си и своите царе и че с лека ръка ще се откажем от достолепието си и от нашата родова памет, сбъркали са адреса. Нямаме никакво желание да се откажем от правото си да тачим нашите царе, войводи и нашата просвета. Както ние почитаме другите култури в РСМ, каквито са албанската, турската, влашката, ромската по този начин ще се наложи и да почитат и нашата. Отдавна Югославия не съществува на политическата карта на Европа и от дълго време РСМ е самостоятелна страна. И е извънредно време тези центрове в РСМ, които я отдалечават от естествения европейски свят, да схванат, че македонски българи съществуват, те живеят в РСМ и имат право да бъдат равни с всички останали. И имат право да бъдат там, където са родени, там, където учат децата им и там, където са заровени предците им. Нямаме желание да вършим компромис с тези съществени човешки полезности. Това беше и предлагането на Европейски Съюз, с което да се отблокира процесът на европопреговори на РСМ. И предварителното изискване на Брюксел е вписването на българите в Конституцията. И дано си съберат същото конституционно болшинство от 84 депутати (б.р. - от общо 120) и да трансформират македонската Конституция, тъй като в случай че не го създадат те ще бъдат отговорни за това, че РСМ не е почнала договаряния с Европейски Съюз ", съобщи той
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР