Само 19 от общо 36 мерки за противодействие на радикализацията

...
Само 19 от общо 36 мерки за противодействие на радикализацията
Коментари Харесай

С мерките за борба с радикализацията и тероризма сме до под кривата круша

Само 19 от общо 36 ограничения за противопоставяне на радикализацията и тероризма са били изпълнени през 2017 година. Това демонстрира отчета по Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма, който беше признат на съвещанието на Министерския съвет от 17 октомври, 2019 година. Има и конкретизиране – че 7 от ограниченията са с периодичен/постоянен период на осъществяване.
Какво не е изпълнено

Веднага на очи се набива, че към момента в развой на осъществяване е мярката, съгласно която би трябвало да установим кои са обектите в България, без които страната не може да съществува (национална сериозна инфраструктура). Терористична офанзива на подобен обект може да доведат до огромен брой жертви и/или обилни вреди на националната и даже европейската инфраструктура. Дотук са съгласувани описи с обекти в няколко бранша, имало е и срещи с Румъния и Гърция за уточняване кои обекти са от витално значение за действието на Европа. Съответно още се вършат регистри за построените системи за видеонаблюдение в търговски и други обекти на територията на пет ОДМВР – на всички места другаде това е приключено. Липсват и пари да се пресече опцията терористи да си споделят през интернет, като чак през декември, 2019 година ще се купи нужното съоръжение.
Все още в развой на осъществяване е създаването на стратегии за предварителна защита на радикализацията . Тепърва организация " Тренд " следва да направи " подготовка за осъществяване на национално, теренно проучване, за правенето на справочник за ранно различаване и предварителна защита на признаци на радикализация ", което е първи стадий от контракта, а целият план е трябвало да бъде осъществен на процедура до септември, 2018 година. Разбира се, няма и механизъм за продан на информация сред страната, общините и неправителствените организации , що се отнася до проблемите на радикализацията, нито пък механизъм на това равнище, дружно с религиозни и етнически общности на българска територия да се противодейства на опитите за набиране на хора за терористични мрежи . Няма даже методика за идентифициране и оценка на рисковете от радикализация . Няма и задоволително специалисти , които систематично да вършат нужните разбори – през тази година във Военна академия " Г. С. Раковски " е основана стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма ".
Друга значима неизпълнена още мярка – основаване на информационна тактика за противопоставяне на радикализацията и екстремизма . Това значи да се оферират положителни образци срещу радикализацията и връзката с медиите в тенденция " тероризъм " да бъде засилена. Трябвало е мярката да бъде изпълнена до юни, 2018 година. Логично, към момента няма и народен координатор по отношение на противодействието на процесите на радикализация , а подобен е трябвало да има до юни, 2017 година.
Шокиращо или не, само че даже с стратегия, напълно финансирана от евросредства – " Закупуване на техническо съоръжение за правенето от Националния контратерористичен център към ДАНС на разбори за развиването на радикализацията в България и за обезпечаването на обмена на информация с ангажираните държавни и публични сътрудници ", не е приключена в период. Тук е трябвало да има подготвен механизъм за продан на информация с европейските сътрудници – до декември, 2017 година, само че ДАНС, която управлява плана, още не го е приключила.
Интересен факт е, че една от ограниченията в тактиката е да се сътвори Национален ситуационен център. Той обаче не може да бъде квалифициран, тъй като са хвърлени доста средства за окомплектоването на новата Антикорупционна комисия (КПКОНПИ).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР