Само 13 държави от ЕС прилагат общите правила за ограничаване

...
Само 13 държави от ЕС прилагат общите правила за ограничаване
Коментари Харесай

ЕК: Държавите от ЕС не прилагат общите правила за сигурност

Само 13 страни от Европейски Съюз ползват общите правила за ограничение на достъпа до огнестрелни оръжия, а 21 страни към момента не са въвели условията за битка с прането на пари. Това се показва в отчет на Европейската комисия за осъществяването на ограниченията за сигурността, предава Българска телеграфна агенция.

В Европейски Съюз 23 страни към момента не ползват разпоредбите срещу полово принуждение над деца. Четири страни не съблюдават законодателството за ударите по осведомителните системи, се добавя в документа.

Еврокомисарят по въпросите на сигурността Джулиън Кинг означи на конференция през днешния ден, че опасността от терористични удари в Европейски Съюз не е намаляла. Той добави, че онлайн продължава разпространението на агитация - джихадистка и крайнодясна.

Кинг заяви, че в Европейски Съюз 1100 души са в пандиза с присъди за тероризъм, а двойно повече са лишените от независимост, които може да се радикализират. Еврокомисарят регистрира, че в Сирия арестуваните европейски джихадисти са към 500 души. В Сирия се намират и към 1400 деца на европейски терористи, от които към половината са въдворени в лагери.

Държавите от Европейски Съюз сами вземат решение дали да приберат вкъщи европейските джихадисти от Сирия, само че Европейска комисия е подготвена да обезпечи помощ, сподели Кинг. Той приветства страните, решили да върнат терористите, с цел да ги съдят.

Връщането на европейските джихадисти не би трябвало да заплашва сигурността, разяснява еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. Той дефинира въпроса като доста сензитивен.

Аврамопулос заяви, че в последните години инспекциите в Шенгенската осведомителна система са се нараснали над три пъти. Той прикани Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент до края на годината да одобряват законодателните оферти на Европейска комисия за премахването на екстремисткото наличие онлайн. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР