Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде

...
Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде
Коментари Харесай

Петров: Няма ясен регламент къде да бъде закаран пациент, който е зле

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде признат пациент в извънредно тежко положение. Така здравният министър проф. Николай Петров разяснява болната тематика дали в България незабавните пациенти са нежелани, тъй като няма облага за лечебните заведения от клинични пътеки.

Николай Петров обаче призна, че регламентът сега не разрешава на лекари в болница да отидат на близко разстояние да окажат помощ . Тук става въпрос за реанимация, за оказване на първа помощ, които са направени по отношение на бъдещи правосъдни процеси, изясни министърът. Хората са много обезпокоени и по тази причина съблюдават регламентите, въпреки те да са неприятни в някои случаи, сподели Петров пред Нова телевизия.

Няма ясно написан правилник, в случай че един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой е задължен да се заеме с него , призна Николай Петров. И даде образец – при пациент от Монтана в тежко положение пораждат няколко казуса. Първият – дали има кревати в реанимация и дали има съответно съоръжение. Второ – да не се оставят лекарите от Монтана да молят по телефона да бъде признат от някого. Трето – какво коства като пари на приемащата болница подобен пациент. В тази връзка е редно да има покритие от НЗОК, счита Петров, който обаче сложи и въпросът с квалификацията на другите лечебни заведения – за какво да вземем за пример от една болница с избрана подготовка се препраща човек в друго лечебно заведение със същата подготовка? Защо сътрудниците от първата болница не могат да се оправят, зададе въпрос здравният министър, намеквайки, че следва и проверка в равнищата на подготовка на лечебните заведения.

Изпитах душевно задоволство, макар че индивидът умря – Бог да го елементарни. Така Петров описа за неотдавнашен случай, при който той оказа незабавна помощ на пациент. Той посочи, че видял колата за спешна помощ с пациента пред здравното министерство и отишъл да помогне, като поел сърдечния масаж. След това пациентът бил закаран във ВМА.

Петров описа и за своя личен неотдавнашен банкет във ВМА. По думите му никой не се отнасял с него като специфичен пациент и не е ставало въпрос за бъбречна рецесия, каквато информация се появи по медиите, само че не посочи защо е ставало въпрос – сподели единствено, че е претърпял интервенция. Здравният министър съобщи и, че би трябвало да се извършва протокол, а не да се мисли субективно. Затова и той не пожела да разяснява в елементи единият от двата придобили скандална популярност случаи с умряли пациенти – умрялата от сепсис 67-годишна Петя Илиева. Петров единствено сподели, че доколкото знае, Илиева е призната в клиника, в която се лекуват шокови положения.

Състоянието на лечебните заведения

Не може при публични поръчки за взаимна активност да печели частната конструкция пред болничното заведение, счита Николай Петров. И даде образец – болничното заведение в Ловеч подписва контракт с частен ангеограф, а лечебното заведение кандидатства. Годишно 3,3 млн. лв. – 3 млн. за частната конструкция, 300 000 остават за болничното заведение и по този начин по 10 години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР