Съмнителен сайт в интернет рекламира обяви за медицински сестри, които

...
Съмнителен сайт в интернет рекламира обяви за медицински сестри, които
Коментари Харесай

Сайтове за медицински услуги по домовете работят без лиценз и контрол

Съмнителен уебсайт в интернет популяризира разгласи за медицински сестри, които оферират осъществяване на медицински действия по домовете против възнаграждение. За това предизвестяват от пациентски организации „ Заедно с теб “ и Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Оказва се, че във въпросната интернет платформа медицински сестри.com може да се записва всеки и да предлага услуги по домовете като здравна сестра, акушер или рехабилитатор, стига да си заплати за регистрацията. В отворено писмо до Здравното министерство от браншовата организация на експертите по здравни грижи упорстват за незабавна интервенция и държавна регулация на този тип активност.
Всеки може да се записва като здравно лице без инспекция на данни

Потенциалните ползватели на услугата нямат никакви гаранции каква " сестра " ще влезе в дома им, тъй като уеб сайтът не изисква засвидетелствуване на професионална подготвеност. Така се случва и с жител, изискал да употребява услугата, само че откакто бил отчаян, алармирал пациентската организация „ Заедно с теб “, споделя ръководителят й Пенка Георгиева в предаването " Преди всички ":

„ Първата здравна сестра, с която той се е свързал, не е пристигнала въобще. Втората здравна сестра била неопитна и му надупчила вените. Не е могла да направи венозното вливане. “

Ръководството на „ Заедно с теб “ взема решение също да се записва и съумява, макар че Пенка Георгиева няма здравно обучение: „ Не ми желаеха тапия, пожелаха ми сполучлива и противоречива работа “, изяснява тя и добавя, че на сайта могат да се открият необразовано написани разгласи и такива без фотоси. 

Сайтът е неизвестен, без телефон за противоположна връзка и данни за притежателя. " Къде са институциите, къде е министърът да отбрани качеството на здравната услуга ", пита Пенка Георгиева.

БЧК има създаден модел за здравно-социални услуги в домашна среда, само че страната би трябвало да го официализира

Законът за здравето разписва интегрираните здравно-социални услуги като гледане в домашни условия на заболели хора, осъществяване на здравна активност като рехабилитация или физиотерапия, само че към момента няма призната Наредба, която да регламентира кой и при какви условия може да прави тази здравна грижа, пояснява пред " Хоризонт "  д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален шеф на Българския червен кръст. Наредбата би трябвало да пристигна от министерствата на опазването на здравето ни на обществената политика. БЧК към този момент е създал модела за домашна грижа и по какъв начин да се прави интегрираната грижа, в това число и по какъв начин да се остойностява този труд. " Държавата към този момент има целия инструментариум да регламентира до дъно тази услуга - да има лицензиране на  тази услуга, а не просто да се предлага свободно, под най-различни форми ", посочи Тодоровска.

" В момента ние имаме лечебни заведения и персонални лекари и един сериозен празен ход по средата, който не може да бъде напълнен, в случай че я няма тази здравно-социална услуга в домашна среда ", разяснява доктор Тодоровска. Във Врачанско в четири общини този модел работи и обезпечава грижа на близо 400 възрастни хора. Надежда Тодоровска е безапелационна, че този модел е освен финансово преференциален за потребителя и за страната, само че и човечен, тъй като човек си остава по-дълго време в домашна среда и получава професионална грижа от особено готови и дообучени за тази цел медицински сестри. 

Надежда Тодоровска добави, че при неналичието на регистрация и надзор и в този момент доста възрастни хора биват обгрижвани неофициално от медицински сестри по домовете, само че не са предпазени против недобросъвестно осъществяване на уговорките на здравното лице. 

Липсата на наредба основава предпоставки за злоупотреби

Според юристът по здравно право Мария Петрова интегрираните здравно-социални услуги са контролирани в Закона за здравето " извънредно незадълбочено ", а неналичието на подзаконова уредба оставя празнота по отношение на това кой, при какви условия и доколко може да ги упражнява. Нерегулирането на характерната услуга в дома на пациентите основава предпоставки за спекулации, злоупотреби и нарушение на правата на пациентите, безапелационна е юрист Петрова.  

Различните гледни точки по тематиката чуйте в звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР