Съмненията за ефективността на здравния контрол, извършван на летище София,

...
Съмненията за ефективността на здравния контрол, извършван на летище София,
Коментари Харесай

Само 18 пътници със симптоми за COVID-19 са хванати на летище "София"

Съмненията за успеваемостта на здравния надзор, осъществяван на летище " София ", се удостоверяват и от формалните данни. От въвеждането на изключителните ограничения до края на предходната седмица здравните инспектори на летището са открили 18 пасажери със подозрения за коронавирусна зараза, които са били извозени с коли за спешна помощ към лечебни заведения. Установяването на по-голямата част от тях евентуално се дължи на сигнали, получени от самите авиокомпании. Екипажи на  разнообразни полети са подали общо 16 сигнала за пасажери във влошено здравословно положение. 

Това излиза наяве от изпратени до " Сега " отговори от столичната РЗИ, която дава отговор за здравния надзор на аеропорта. Както " Сега " писа, столичното летище се оказа разграден двор за вируса. От СРЗИ сами описаха за гонена  в багажното поделение пътничка в полет от Амстердам със подозрение за COVID-19, както и за двама пасажери с открита от термокамерите температура от 34 градуса, вдигнала се внезапно за час на 38 градуса. 

16-те сигнала, които са получени от екипажи на полети, са пътували от дестинациите Лондон, Айндховен и Амстердам, прецизират от СРЗИ. Оттам не дадоха отговор на въпроса на " Сега " при каква част от тези пасажери и останалите съмнителни случаи е доказано съществуване на вируса с аргумента, че на самото летище тестване на пристигналите не се прави. Пътниците, за които има подозрения, се  извозват непосредствено с коли за спешна помощ до болнично заведение.

Останалите, които съумеят да минат контрола за телесна температура - мерена ръчно с безконтактни термометри и повторно от термокамери, подлежат на наблюдаване от общопрактикуващите лекари или при липса на подобен - от съответното РЗИ. Всички пасажери от зони с вируса попълнят формуляр за събиране на данни и получават наставление за 14-дневна карантина, напомнят от СРЗИ. 

Не е ясно каква е успеваемостта и от осъществявания здравен надзор на сухопътните граници. Както " Сега " писа, Министерство на вътрешните работи и транспортно министерство не припознават тематиката, а от здравно министерство обясниха, че събирането на тази информация ще затрудни доста всички наранени РЗИ-а. Липсата на данни идва на фона на подозрения за успеваемостта на закупуваните термокамери . В началото на епидемията бе оповестено, че за потребностите на граничния надзор ще бъдат закупени 100 термокамери.

По данни на финансовото министерство разноските за закупуване на термокамери и системи за стерилизация на въздуха и повърхности за всички гранични пунктове - сухопътни и летища, са възлезли на 7,6 мллн. лева ., като парите са обезпечени за сметка на разбъркване на други разноски по бюджета на Министерство на здравеопазването. В същото време има подозрения до каква степен съответна е закупуваната техника.

Разследване на bTV за закупени камери в Агенцията по вписванията сподели, че камерите дават огромни отклонения - мерят по-висока температура от действителната. За да поправят тези стойности, от организацията не позволяват в постройката хора с температура над 39 градуса. " Те вземат китайски камери, които са с извънредно огромен % неточност. Не са задоволително точни, с цел да извършват функционалностите, за които са взети ", разяснява пред медията специалистът термограф Емо Кърчев. 

Както " Сега " писа, с въвеждането на изключителното състояние за закупуването на медицински произведения законът за публичните поръчки не е използван и няма обществена информация кой какво купува. " Сега " съумя да открие една поръчка за термокамери от тази година - на РЗИ - Хасково - за закупуване на 17 термокамери за ГККП Капитан Андреево и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко челник, още невъзложена. Поръчката на РЗИ-Хасково е по процедура за директно договаряне, като поканата за подписване на контракти е пратена на А1. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР