Съмненията винаги ще останат най-малко заради начина, по който протича

...
Съмненията винаги ще останат най-малко заради начина, по който протича
Коментари Харесай

Соня Найденова: Съмненията винаги ще останат за процедурата за избор на членове за ВСС

" Съмненията постоянно ще останат минимум поради метода, по който протича една процедура, поради това дали е имало спорни изявления за някой от претендентите. Не мога да кажа коя е най-противоречивата персона. Пожелавам им да работят по този начин, както се чака от тях. " Това съобщи към този момент някогашният член на Висш съдебен съвет Соня Найденова за избора на новите членове на Висшия правосъден съвет (ВСС).
Найденова показа в изявление за bTV, че при предходния избор през 2012 година претендентите са имали 10 минути показване, след което са отговаряли на въпроси. " Това, което успяхме да проследим всички, че не се случи в тези времеви граници ", добави тя.
На 25 септември различен член на Висш съдебен съвет - Ясен Тодоров, който е избор на " Атака " и е считан за човек в близки връзки с основния прокурор Сотир Цацаров, изрази противоположно мнение: " Естествено, че не е опорочена процедурата, за първи път тя се организира при условието за болшинство от Народното събрание, което изисква консенсус. Това не е политически избор, това е избор на хората. Мога да кажа доста положителни думи за новите членове. Нещата се трансформираха доста през последните 10 годни и в този момент съотношението на политическите партии почти отговоря на съотношението на членовете във Висш съдебен съвет. Това не са партийни кандидатури, това е вашето посланичество на парламентарна квота, в случай че политическата мощ е показана в Народно събрание значи вие сте показани във Висш съдебен съвет ", съобщи той.
Относно противоречивия миг за погашение на компенсации, Найденова беше безапелационна, че те не са законни и няма да получи такова . От своя страна Тодоров дефинира това като " популизъм ": " Лично аз няма да получа. Подал съм си молба да се върна на работа там, където съм работил. Не съм излязъл да удрям тъпана за това нещо. "
Припомняме, че на 16 март т.г. Висш съдебен съвет направи лично пояснение на член 29 и член 225 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Според член 225 при освобождение от служба арбитър, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава служба има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20.
Нормата ясно споделя кой има право на това обезщетение - арбитър, прокурор или следовател, а не член на Висш съдебен съвет или контрольор. Тя не е и измежду категорично изброените в член 29 от Закон за съдебната власт, който изчерпателно сочи кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на съвета, изясни " Правен свят ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР