Съмненията, че актуализацията на Държавния бюджет за 2020 г. ще

...
Съмненията, че актуализацията на Държавния бюджет за 2020 г. ще
Коментари Харесай

Открехва ли актуализацията на бюджета вратичка за теглене на заем от МВФ?

Съмненията, че актуализацията на Държавния бюджет за 2020 година ще открехне малка врата за изтегляне на дълг от Международния валутен фонд още веднъж излязоха на дневен ред при гледането в пленарна зала на окончателните промени в макрорамката за 2020 година Румен Гечев от Българска социалистическа партия още веднъж предизвести за заплахата да попаднем под опеката Фонда и настоя всички текстове, предполагащи такава опция да бъдат оттеглени, а освен този, в който се загатва МВФ и ги цитира.
" Това, което желаят да кажат нашите сътрудници, е да разрешат на министъра на финансите, респ. на държавното управление да тегли нов заем на външните пазари от интернационалните финансови институции ", разясни той и акцентира, че тъкмо МВФ е интернационалната финансова институция, която финансира външни задължения, за разлика от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, които финансират планове. Световната банка също не финансира външни задължения, уточни той и посочи - тя финансира съответни капиталови планове с присъединяване на страната и финансира единствено държавното присъединяване, а частното крило Световната банка - Международната финансова корпорация, която е друго юридическо лице, финансира частни планове.
" Настояваме да се излезе на трибуната и да се каже, че този въпрос е завършил и че България няма да тегли заеми от МВФ ", прикани ръководещите той и предизвести, че обвързването ни с МВФ би довело до оскъпяване на нашите заеми от търговски банки в България и отвън нея, заради обстоятелството, че откакто една страна отива при МВФ, значи автоматически, че тя не е в положително положение.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова удостовери, че е отдръпнала предлагането си за член 68а, както през вчерашния ден бе призована, в това число от финансовия министър, само че отхвърли да направи същото с текста, отнасящ се до интернационалните финансови институции.
" Не съм съгласна да отдръпва предлагането си за допълнение на алинея 2 на член 68, което уголемява опцията да се употребяват заеми от други финансови институции – Европейската капиталова банка, Банката на Съвета на Европа, с които сега водим диалози за дългово финансиране, програмно финансиране на избрани браншове ", изрично съобщи тя. Според Стоянова това е опция, от която не би трябвало да лишаваме държавното управление като източник на в допълнение финансиране, с изключение на държавните скъпи бумаги на външния и вътрешния пазар.
" Колкото до МВФ, предлагам, защото съм изтеглила моето предложение, да не спекулираме, че с тази добавка - и други финансови институции, имаме поради МВФ и се опитваме да го прекараме оттова ", добави Стоянова. Тя увери: " Когато пристигна време да приказваме, че имаме потребност от още един източник на финансиране, в случай че са изчерпани другите или предлагащи по-изгодни условия, тук в този парламент ще разискваме тази тематика. Но в този момент не му е времето. Така сподели и министърът на финансите. Аз поддържам неговото мнение ".
Гечев продължи да упорства, че не е задоволително отдръпването на текста с непотребното позоваване на МВФ и предложи редакция на на член 68, като вместо " интернационалните финансови институции “ се запише " както и външен държавен дълг от интернационалния пазар " и разясни за какво: " Защото не може да имаме вяра тук на ангажименти. МВФ е интернационална финансова институция ".
В умозаключение на дебата, финансовият министър Владислав Горанов увери, че с увеличението на лимита на държавен дълг ще търси най-оптималните решения за финансирането на българския бюджет и че всяко едно деяние ще е обществено и няма да остане прикрито от Народното събрание като шеф на Министерския съвет.
" Разбира се във въоръжение на държавното управление би трябвало да бъдат всички вероятни различни сюжети за финансиране, тъй като фактически при обстановка на валутен ръб, най-неприятното чувство е бюджетът да остане без ликвидност “, сподели още той.
За новия дълг Горанов увери: " Той ще се харчи единствено в границите на бюджета, по метода, който е гласуван от Народното събрание и се надявам след няколко месеца да сме не запомнили най-драматичната част от рецесията, в която се намираме ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР