Съмнения за умишлен палеж споделят близките на загиналите в Золинген

...
Съмнения за умишлен палеж споделят близките на загиналите в Золинген
Коментари Харесай

Протести в Германия за българите Кънчо и Катя, които изгоряха заедно с децата

Съмнения за тенденциозен палеж споделят околните на починалите в Золинген българи след пожар в дома им. Миналата седмица в града беше проведен огромен митинг, а участниците в него упорстваха за отмъщение и откриване на истината за пожара, в който животът си загуби цяло семейство българи. Евродепутатът Илхан Кючук със свидетелски роман за митинга, предава Българска национална телевизия. 

Загиналите в пожара на 27 март са български жители от турски генезис. Кънчо на 28 година брачната половинка му Катя на 29 година и двете им момиченца - Галия и Емилия: на 3 години и на 5 месеца. Пожарът избухва в постройка, населявана най-вече от мигрантски фамилии. Такъв е прочее и целият квартал.

Заради подозрения, че пожарът е тенденциозен, след нещастието в града се организира огромен митинг. На него идва и кметът на Золинген. В своя позиция, качена на уеб страницата на общината, написа, че е приказвал дълго с роднините. По тяхна молба приканва жителите да се въздържат от политически послания. Не става въпрос за нищо повече от надълбоко изпитана човешка болежка, прощаване прекомерно рано и огромна горест, написа още Курцбах. Организиран най-вече през обществените мрежи, митингът потегля от центъра на Золинген и стига до подпалената постройка.

" Основният претекст, с който стартира протестното шествие е да няма ненавист. " Кайне касен Золинген " на български значи - не желаеме ненавист в Золинген " ".

" И това го изричаха в това число родственици на починалите, което е доста мъчно в една такава обстановка когато хората по принцип търсят отплата, реванш ".

В село Костиево почернените родственици на младото семейство, са в очакване на телата, с цел да ги изпратят в последния им път. Разочаровани са, че не са срещнали никакво подпомагане от страна на българските управляващи в Германия. Дори се чудят за какво техните близки ще бъдат превозени първо до Турция, а оттова до България. Категорично отхвърлиха да споделят тъгата си пред камера, само че са покрусени от нелепата загуба на четирите млади живота. Разказаха ни, че са отишли с вяра за по-добър живот и прехранване в Германия, само че нещастието ги е сполетяло малко преди рождения ден на по-голямото им дете.

" Пожарникарите са споделили, че това е ускорител за запалване. Не бензин, не нафта. Укорител за запалване, където са били залети от първия до последния етаж стълбите и пътят за бягство е бил неизпълним по този метод ", споделя Мария Василкова – близка на починалото семейство.

" По последна информация е имало обвинен. Не ни споделят имената, само че той е имал оправдание и следствието продължава. Така се надяваме и се молим този, който го е направил да си понесе наказването ", прибавя близката на фамилията.

" Всички настояват, че това е съзнателно запалване, което е почнало от последния етаж. Било е неописуема картина, пожарът е влезнал вътре, имало опити да се излезе, несполучливи уви. И всички знаем това, което знаем - четирима души не са сред нас ", сподели Илхан Кючук - евродепутат от Движение за права и свободи.

Властите в града също откриват, че пожарът е бил тенденциозен, само че споделят, че няма данни за ксенофобски претекстове. От диалозите си със съседи и близки Илхан Кючук научил, че починалите са живеели доста добре и е имало съгласие сред обособените общности в квартала. Разказва ми, че в многолюдния митинг след случая са взели участие както българи, по този начин и турци, и германци. Показва и свои видеа от шествието.

" И болката беше една и съща, скръбта, чувството на хората, един доста сложен миг, че се намира градът ", добави Илхан Кючук.

" Надявам се, тъй като преди 31 години е осъществено същото действие, голяма покруса, дори по-голяма от в този момент. И тогава причинителите са били открити, наказани, правовият ред е спечелил. Ние ще го следим това, колкото е допустимо като политици, само че преди този момент като жители и хора с доблестна съвест ", сподели евродепутатът.

" Едно общество е умерено и в естетика единствено, когато живее с чувството за правдивост ", убеден е Илхан Кючук.

150 хиляди души е популацията на немския град Золинген. Той се намира югоизточно от Дюселдорф. Една трета от популацията на града са хора от Източна Европа, които живеят и работят в града. Голяма част от 50-те хиляди души чужденци са от турски генезис - те са от България, Румъния, Турция и други страни от Източна Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР