Съмнения за нерегламентиран прием на деца в детските градини и

...
Съмнения за нерегламентиран прием на деца в детските градини и
Коментари Харесай

Идеи за нови правила за градините в София заради съмнения за прием по втория начин

Съмнения за нерегламентиран банкет на деца в детските градини и ясли в София отвориха още веднъж дебата за разпоредбите, по които се записват малчуганите. Поводът е приемът на деца с хронични болести и специфични просветителни потребности на място в институциите, а не през електронната система на Столичната община и разминаването сред оповестените в системата места в групите и броя на действително признатите.

Според представители на инициативния комитет " За качествена и новаторска просветителна система " разпоредбите за записване на деца с хронични болести отваря вратата за влизане в детска градина или ясла по втория метод. По техни данни, изнесени в репортаж на бТВ, в някои просветителни институции са записани по 150 деца над оповестените през електронната система бройки. Освен това имена на деца, които напълно неотдавна са признати в групите, към този момент попадат в описите на посещаващите градините.

Инициативният комитет направи петиция за инспекция на признатите деца в градините в София и предложи промени, измежду които да се направи лист с хронични болести, които дават опция за банкет отвън електронната система, или пък включването на децата със болести и специфични просветителни потребности в общото класиране, само че с опция за повече точки. Срещу втората концепция се оповестиха от Националната асоциация на ресурсните учители, съгласно която това основава риск деца с хронични болести и специфични просветителни потребности да останат отвън предучилищното обучение.

От Столичната община за момента нямат желание да трансформират разпоредбите за банкет. Според тях откритите от инициативния комитет разминавания са резултат на неточност и нито един от сигналите за нерегламентиран банкет поради хронично заболяване досега не е доказан.

Как става приемът

Децата в градините и яслите в София се одобряват през така наречен Информационна система за обслужване на детските заведения. В нея родителите вършат регистрации на децата, подават информация за това дали дават отговор на другите критерии за отсъждане на точки в класирането, подреждат просветителните институции съгласно това кои са по-желани, а системата счита общия резултат и класира децата. Информацията за оповестените от шефовете свободни места, за класираните и записани е обществена.

Според наредбата на общината всички кандидатстващи за градина или ясла деца би трябвало да се записват в системата. Малчуганите с хронични болести или специфични просветителни потребности обаче не се класират през нея, а се записват на място в градината. Заболяването се потвърждава с документ от доктор или лекарска комисия. Дори и децата да са признати по този метод обаче това би трябвало да се означи в онлайн системата. Така в графата с признатите деца с изключение на общия брой има и рубрика за тези, влезнали поради заболяване. Актуализирането на информацията е ангажимент на шефовете.

Несвършена работа

Фактът, че едни и същи деца по едно и също време са в описите на чакащите за детски градини и в тези на преди малко класираните и към този момент посещаващи заведенията, не приказва за скица за банкет " по втория метод ", съобщи пред бТВ зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Според него в тази ситуация някой шеф е не запомнил да актуализира електронната система, а за определяне на такова нарушаване се налагали дисциплинарни санкции. Чобанов изясни, че през годините са правени доста инспекции и доста шефове са осъдени.

" Създаде се едно доста съществено подвеждане по отношение на метода за приемане на деца в детските градини. Дълбоко ни тревожи демонизирането на цялата система за банкет. Говори се за схеми, без да има доказателства и обстоятелства ", съобщи Чобанов.

Според него всички деца, за които в репортажите на бТВ се изнасят данни, че са класирани напълно скоро в случай, че към този момент посещават съответната градина, са признати по разпоредбите. Единственият метод да се ревизира дали едно дете е признато постоянно, или не е да се отиде на място и сега се вършат инспекции на всички сигнали, получени от жители, изясни Чобанов. Той добави, че при подозрения в истинността на диагнозата за хронично заболяване се подава сигнал в Районната здравна ревизия. Направените досега инспекции обаче не са удостоверили измами.

Публична загадка е, че поради дефицита тук-там в детските градини и яслите, родители прибягват до фиктивни протоколи за хронични болести, с цел да запишат децата си.

Според инициативния комитет би трябвало да има лист със болести, които дават преимущество, и от него да бъдат изключени по-леки диагнози като продължителен ринит или атопичен дерматит.

Против промени

Против промени в разпоредбите за децата със болести се оповестиха от Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ).

" Децата със специфични просветителни потребности и хронични болести срещат редица усложнения при тяхната акомодация и образование, което изисква предварителна деликатна оценка на общообразователната среда. Това може да включва комплекс от действия, в това число авансово опознаване на детските учители, образование на личния състав, обезпечаване на асистент на учителя и други В тази връзка е недопустимо да се чака, че тези деца би трябвало наложително да вземат участие при осъществяването на автоматизирано класиране от осведомителната система на Столична община ", считат от там.

От асоциацията допълват, че всяка детска градина би трябвало да възнамерява авансово места за такива деца. " В тази посока са и законодателните условия свързани с това, че детските градини и учебните заведения не могат да отхвърлят банкет и образование на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности ", написа в мнението.

По тяхна информация децата с хронични заболявания и специфични просветителни потребности в софийските детски градини са над 600. " Не може посредством какъвто и да е програмен продукт да се лимитира техният достъп до обучение ", считат от организацията и допълват, че постоянно приемът на тези деца е " извънредно комплициран " и те биват отхвърлени от шефовете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР