Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей

...
Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей
Коментари Харесай

Съмнение за лобизъм: В НС питат дали депутат от ИТН е в конфликт на интереси

Съмнения за лобизъм преди чуването на служебния енергиен министър Андрей Живков, доведоха до спор в Народното събрание.

Депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че националният представител от " ИТН " (ИТН) Живка Железова е в спор на ползи и заради тази причина е поискала чуване на енергийния министър.

" Госпожа Железова има спор на ползи, тъй като има централа и чуването на министъра визира точно нея, нейната възобновима енергийна мощ е част от засегнатите над 300 компании и поради това би трябвало да занимаваме цялото национално заседание ", разяснява Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" И аз не мога да си обясня повода за това чуване, този въпрос няма нищо общо с въпросната инструкция, над 300 филми са получили двойно финансиране, един път за изграждане на ВЕИ мощности и повторно желаят поддръжка в преференциална цена за изкупуване на тока ", сподели депутатът от ГЕРБ Съюз на демократичните сили Делян Добрев.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в Народното събрание да изясни за какво България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 година Целта на директивата е да насърчи потреблението на екомощности, тъй че до 2030 година 32% от брутното произвеждане на сила да е от зелена сила.

Самата Железова изясни, че не е в спор на ползи, тъй като директивата не се отнася директно към нея. Тя не сподели дали е притежател на ВЕИ мощ.

" Трябва да се понесе персонална отговорност, ГЕРБ са се занимавали с " Турски поток ", " Белене ", такива неща и по тази причина не са транспонирали тази инструкция. Очакваме от Вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой различен да го направи ", сподели от парламентарната естрада Мартин Димитров от Демократична България.

" Нито за момент не чакам някой различен да свърши работата ни. Благодаря за комплимента, че очаквате за два месеца да свършим работата която не е свършена за две години. Ние продължаваме да работим по въпроса и да търсим консенсус ", отговори служебния енергиен министър Андрей Живков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР