Съмнения в капацитета на новата ЦИК за ефективно провеждане“ на

...
Съмнения в капацитета на новата ЦИК за ефективно провеждане“ на
Коментари Харесай

Мисията на ОССЕ излезе с доклад за организацията на изборите

Съмнения в потенциала на новата ЦИК за „ дейно осъществяване “ на плануваното по закон машинно гласоподаване показаха самостоятелните наблюдаващи от  Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Организацията откри наблюдателна задача у нас за идния избор на 11 април и показа промеждутъчен отчет за интервала 9-23 юни.

Промените в Изборния кодекс за наложително машинно гласоподаване се дефинират като „ усъвършенствания “, само че в това време са посочени и опасения от прекомерно бързото им приемане и неналичието на време да бъдат подложени на публично разискване.

Някои от наблюдаващите считат, че късите периоди за разяснителна акция и узаконяването на машините са повлияли отрицателно върху публичното доверие в машинния избор.

Същото безпокойство, съгласно наблюдаващите, важи и за контрола на ЦИК върху изборния развой – поради късото време за въвеждането на устройствата за гласоподаване, изборната администрация става все по-зависима от доставчика на машините. Макар че машината издава хартиена квитанция от гласуването на гласоподавателя, с цел да може да се удостовери гласът в устройството, не е планувана такава инспекция при броенето, се отбелязва в отчета.

Наблюдателите обръщат внимание на евентуална опция за гласоподаване от един гласоподавател повече от един път, защото сега групи гласоподаватели могат да бъдат вкарани в изборните описи в деня на вота без авансово заявление.

В отчета се цитира и процедура на ЦИК да изключва микрофоните си по време на живи съвещания, което в допълнение поставяло под въпрос потенциала на комисията за въвеждане на машинния избор. ЦИК и РИК към момента не са организирали образования за членовете на секционните комисии, означават интернационалните наблюдаващи.

По отношение на предизборната акция отчетът се концентрира върху заплахата от следен и платен избор и насочва забележка, че „ правната рамка съдържа прекомерно малко разпореждания за попречване на злоупотребата с административни запаси или със служебно състояние по време на акцията " `.

Целият отчет можете
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР