Самият тунел може да бъде икономически възможен при публично-частно партньорство

...
Самият тунел може да бъде икономически възможен при публично-частно партньорство
Коментари Харесай

Планът за най-дългия тунел под море в света срещна първата си пречка

Самият тунел може да бъде стопански вероятен при публично-частно партньорство и асимилиране на европейски средства

[Finest Bay Area Development] Тази година беше утвърдено финансиране от 15 милиарда евро за плана, предусещащ построяването на най-дългия железопътен тунел под морето, който да свързва Финландия и Естония. Планът обаче към този момент се сблъска с първия си проблем - някогашната руска република желае повече елементи по отношение на метода на финансиране и бизнес проекта, преди да даде окончателното си единодушие.

" Нужно ни е да знаем от кое място ще дойдат средствата и в какъв размер ще са ", разяснява естонският министър на стопанската система Таави Аас в изявление за Bloomberg. " Къде е гаранцията, че в действителност този план ще бъде приключен? Неговият разработчик не съумя да отговори на въпроса какъв брой хора се чака изобщо да пътуват по този метод ", прибавя той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тунелът, свързващ Хелзинки с Талин, ще е дълъг повече от 100 километра и изисква построяването на най-малко един неестествен остров. Автор на плана е финландският бизнесмен Петър Вестербака, който е прочут като разработчик на видеоиграта Angry Birds. Финансирането на плана в действителност се планува да пристигна от китайската Touchstone Capital Partners, която през март съобщи готовността си да покрие всички разноски по него.

Една трета от финансирането ще бъде под формата на инвестиция, като на Touchstone ще бъде възложен миноритарен дял в плановата компания, а две трети ще са дългово финансиране според меморандума за съгласие, който Естония и Финландия готвят.

Самият тунел може да бъде стопански вероятен при публично-частно партньорство и асимилиране на европейски средства. Проучване на двете страни от предходната година демонстрира, че за реализирането му ще са нужни европейски средства от 13 до 20 милиарда $ (което е 40% от общата му стойност). Според Аас обаче предстоящите резултати от изследването мъчно ще отговорят на проектите на Вестербака.

" Това не става просто по този начин "

" Работим по даването на по-детайлни отговори на държавното управление, с цел да може решението да бъде взето допустимо най-скоро ", споделя юристът от страна на разработчика Поул Кунап. Някои от нещата, които желае да разбере Естония, ще станат ясни едвам откакто се проведат спомагателни изследвания, когато държавното управление утвърди плана, споделя още той.

Финландското държавно управление към момента не е дискутирало плана за тунела и той не е част от неговата политическа стратегия, твърди Сабина Линдстрьом, която е общоприет шеф на отдел в транспортното министерство на страната.

" Водихме неофициални диалози с сътрудниците от Естония съгласно тяхната концепция за правенето на меморандум за съгласие, само че към момента не са ни пратили публично питане, което да подпишем ", споделя тя.

Според писмо на Ааб Естония чака това да се случи този месец. Но е наложително даването на повече елементи по плана, счита той.

" Ако разработчикът съобщи през днешния ден, че не са нужни никакви гаранции от страна на държавните управления, не можем да им позволим да стартират работа по тунела. Това просто не работи по този начин ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР