Самият факт, че я наричат градска, а не просто десница,

...
Самият факт, че я наричат градска, а не просто десница,
Коментари Харесай

Четири сценария за градската десница в последната седмица преди местните избори в София

Самият факт, че я назовават " градска ", а не просто " десница ", иде да покаже, че тук става дума за нещо по-специално. Тя се състои от интелигентни и съумели човеци с корпоративни инстинкти, които разделят хората на образовани, съумели и богати от една страна, а от друга - неудачници, пъплещи настрана от мейнстрийма, страдащи от всевъзможни угризения и предубеждения. Защо едното да е дясно, а другото някакво инакво - това не знам, само че по този начин ги назовават: " градска десница ".

Градската десница се състои също от остарели седесари и от тръгнали след това след Иван Костов остарели седесари, с цел да станат десебари и по този начин да се покажат още по-десни и от десните, да сложат началото на новия български консерватизъм. Не инцидентно си избраха допустимо най-тъмносиния цвят. Сред тези хора има доста мои другари, както и доста чудесни хора, които не познавам персонално, само че на драго сърце бих желал да се сприятеля и с тях. Сигурно и аз щях да съм към момента в техните редове, в случай че не бях морално некадърен да гласоподавам за културни марксисти, зелени и Тома Белев (независимо от последните му изяви, които са мощно преекспонирани).

Сред градската десница би трябвало да наредим най-накрая и тези младежи, които едвам през последните години оформят своята политическа ориентировка и поставят начало на политическата си кариера. Те се управляват повече от прагматизъм, в сравнение с от идеализъм.

Забележете, че в редовете на " градската десница " не поставям себе си и хората като мен, само че това не би трябвало да се пояснява, че не сме жители или че не сме десни - просто попадаме в една малко по-класическа формулировка на дясното.

И по този начин, не щеш ли навлязохме в последната седмица преди локалните избори. Очевидно това ще е единствено първият тур и след него ще има още един. Ако може, в случай че е редно да се има вяра на социологическите изследвания и изключително на тези, предопределени за медийна приложимост (тема, с която ще се занимаем отделно), то на втори тур в София ще се явят една против друга Йорданка Фандъкова, досегашният кмет, и Мая Манолова, досегашният омбудсман. При това решаващи ще се окажат точно гласовете на " градската десница ", за която говорихме нагоре.

Нека приемем за елементарност, че " градската десница " са хората, които ще поддържат " Демократична България " на първи тур, само че на втори тур ще би трябвало да гласоподават за някого другиго, защото техният любимец ще отпадне. За кого ще гласоподават? Това не могат да кажат даже социолозите, тъй като въпросът е идеологически.

Сценарий 1 .

Налага се убеждението, че залогът сред двата тура е СТАТУКВО - ПРОМЯНА . Тогава " градската десница " ще поддържа Мая Манолова, без значение от нелепата акция, която води, и покъртителната непросветеност, която показва при всяка своя медийна изява. Ще я поддържат всички, които желаят просто Фандъкова да си отиде на каквато ще да е цена. Като вица за оня поляк, който изискал от Златната рибка китайците да дойдат три пъти в Полша, с цел да минат шест пъти през Съветския съюз. Мотивът за смяната е доста мощен, тъй като почива на обективното чувство за отмалялост, амортизиране, намаляване на концепциите и порива, неизбежния консерватизъм, до който стига всеки, останал дълго време във властта, а също и на леко ирационалното разбиране: " хайде, ставай от масата, че да седне някой различен ".

На тази идеология залагат на първо място левите пропагандатори, тъй като знаят, че при конспирация " ляво-дясно " лявото в София няма късмет. Но колкото е мъчно да се изясни в лозунги що е ляво и дясно, също толкоз мъчно е да се изясни що е " статукво " - за мнозина " статукво " не е мръсна дума, а нещо, обвързвано със непоклатимост и предсказуемост, и в случай че самите те са удовлетворени от постигнатото и желаят да го запазят, не щеш ли се трансформират в последователи на статуквото. Най-трудно е обаче да се изясни какво е " смяна ". Да спечелиш от тотото несъмнено е смяна във финансовото положение, само че да загубиш също е смяна. За да обясниш статуквото би трябвало да нарисуваш картината на нещо съществуващо, а с цел да обясниш смяната, би трябвало да нарисуваш картината на нещо несъществуващо.

Сценарий 2 .

Успява да се наложи убеждението, че интригата сред двата тура е ЛЯВО-ДЯСНО . Това може да се случи по-лесно, тъй като " ляво-дясно " е основната конспирация в политиката, откогато има народна власт и парламентарни избори, тъй че не е необходим върховен пропагандаторски пилотаж. Дори когато интригата е била статукво-промяна, демокрация-тоталитаризъм, изток-запад, АЕЦ " Белене " - " Южен поток " и така нататък лявото е заставало на едната страна, а дясното - на другата и по този метод разногласието отново се е свеждал до " ляво-дясно ".

Ако сред двата тура на локалните избори в София, борбата се осъзнае като конфликт сред лявото и дясното, то градската десница ще поддържа Йорданка Фандъкова. Ама Фандъкова не била дясна! Хубаво, дано не е. Достатъчно е да се знае, че ГЕРБ е основният конкурент на Българска социалистическа партия, за която надали някой ще каже, че не е лява, и че акцията на Фандъкова е публично подкрепена от ЕНП.

Следващите два сюжета също са прекомерно реалистични:

Сценарий 3 .

Градската десница се РАЗЦЕПВА . Напълно допустимо. Както видяхме, в категорията " градска десница " влизат разнообразни хора. Повечето от тях наподобяват на извънредно ортодоксалната партия в Константинопол през 15 век, която споделя: " По-добре да забележим турска чалма в града, нежели папска тиара! " (както и става в последна сметка). Част от градската десница за нищо на света на желае да види Фандъкова кмет още един път, тъй като е от ГЕРБ, а ГЕРБ са " мутри и втори ешелон на Българска комунистическа партия ". Тя ще гласоподава и за Дарт Вейдър, единствено да не е Фандъкова. Абсолютно същата е другата част, единствено че тези " градски десни " са се заклели, че няма да позволен Българска социалистическа партия на власт, а мисълта Маяма Нолова да е кмет на обичания им град ги ужасява. Очевидно вторите ще гласоподават за първата, а първите за втората. Някои споделят, че като цяло гласоподавателите на " Спаси София " ще поддържат Манолова, а тези на " Демократична България " - Фандъкова. Но аз съм песимистичен. Прекалено доста се разминават претекстовете на електората с претекстовете на партийните управления. И в двата клона на " градската десница " ще се намерят гласоподаватели, които да гласоподават с отвращение за някоя от двете, единствено с цел да не завоюва другата.

Сценарий 4 .

Неспособна да направи компромис с високите си нравствено-естетически стандарти, " градската десница " отива ЗА ГЪБИ . Тоест, демонстративно отхвърля да гласоподава, нищо че от самото начало е говорила за либерален развой и цивилен дълг. Тогава решаващо остава държанието на Вътрешна македонска революционна организация. Впрочем това държание не е за подценяване и при останалите сюжети, само че в него няма конспирация, тъй като от дълго време е ясно декларирано.

Това са четирите сюжета, издигнати върху нежната основа на социологическите изследвания. Разбира се, който и от тях да се извърши, това към момента не взема решение крайния резултат от изборите, тъй че предстоят забавни слънчеви дни. Дано единствено Тома Белев не ги назова " циганско лято ". Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР