Самият бивш президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли

...
Самият бивш президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да прехвърли
Коментари Харесай

Бившият президент Нурсултан Назарбаев не е ръководил потушаването на протестите

Самият някогашен президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев реши да трансферира поста на ръководител на Съвета за сигурност на настоящия държавен глава Касим-Жомарт Токаев, заяви прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той посочи, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва поддръжка на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че някогашният президент се намира в чужбина.

" Ситуацията обаче беше доста сложна и по тази причина самият Назарбаев реши да трансферира поста на ръководител на Съвета за сигурност на президента, защото беше наясно, че протестите и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на управлението на страната ", сподели Укибай.
 Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка

След към 29 години на поста

Той означи, че Назарбаев и Токаев " постоянно са били " от една и съща страна на барикадите, " защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията ". " И в тези сложни за всички нас дни те още веднъж демонстрираха монолитната държавна власт ", ​​каза прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените служители на реда, военни и чиновници от Националната армия.

Над 5100 души са арестувани за присъединяване в вълнения. Полицията е задържала към 300 индивида при опит да изоставен Казахстан, заяви още вътрешното министерство.
 Нурсултан Назарбаев ще е с пожизнен мандат
Нурсултан Назарбаев ще е с пожизнен мандат

Казахстан промени конституцията

На 2 януари в редица обитаеми места в Казахстан започнаха митинги против повишаването на горивата. След няколко дни те минаха в всеобщи вълнения и набези против властта в доста градове , отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и починали. Вчера държавната телевизия заяви за общо над 40 жертви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР