Самият Алън никога не е признавал холивудските наградни церемонии и

...
Самият Алън никога не е признавал холивудските наградни церемонии и
Коментари Харесай

Уди Алън на 85: Почтеността и честността са скъпи подаръци, не ги очаквайте от евтини хора

Самият Алън в никакъв случай не е признавал холивудските наградни церемонии и се е появявал на тях един-единствен път - на Оскарите през 2002-ра. Тогава той бе помолен от Академията, като локална икона, да показа кино колаж на фрагменти от Ню Йорк в памет на жертвите от 11 септември. Публиката посрещна режисьора на крайници с бурни овации. Алън, дружно с неговите продукции, е притежател и на доста награди БАФТА и няколко Златни глобуса, в това число и на наградата на името на Сесил Демил за изключителния му принос към седмото изкуство.

Уди Алън е роден на 1 декември 1935-а като Алън Стюарт Конигсберг в Бронкс, Ню Йорк, и израства в Бруклин. Син е на бижутера и келнер Мартин Конигсберг (1900 - 2001) и Нети Конигсберг (1906 - 2002), счетоводителка в фамилния магазин.

Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са имигранти от Русия (Литва) и Австро-Унгария и приказват идиш, иврит и немски, а родителите му са родени в Манхатън. Алън има една сестра, Лети (р. 1943), която става продуцент на доста от филмите му.

Започва кариерата си като комедиен сценарист през 50-те години на предишния век, пишейки скечове и сюжети за малкия екран, като в същото време разгласява няколко книги с къси хумористични фрагменти. През първите години на 60-те стартира да се занимава със стендъп комедия, като натъртва на монолози, вместо на обичайни смешки, и развива облик на нерешителен, интелектуален и нервозен, който, съгласно самия него, не има в същинския си живот. През 2004-та Comedy Central слага Алън на 4-то място в техния лист със 100-те най-хубави стендъп комици, до момента в който ранглиста на Guardian в Англия го слага на 3-то място.

От средата на 60-те години Алън към този момент написа и режисира филми, в началото специализирайки в така наречен клоунада,
преди да стартира да основава по-драматични материали, повлиян от европейското арт кино през 70-те, като постоянно поддържа и двата жанра до ден сегашен. Често е свързван като част от новата Холивудска вълна от режисьори от средата на 60-те до края на 70-те.

Редовно взе участие в личните си филми, нормално в ролята си, която построява като комедиант. Някои от най-известните от неговите над 50 кино лентата са “Ани Хол” (1977), “Манхатън” (1979), “Хана и нейните сестри” (1986) и “Престъпления и прегрешения” (1989). През 2007 година споделя, че “Спомени от звезден прах” (1980), “Пурпурната роза на Кайро” (1985) и “Мач пойнт” (2005) са най-хубавите му филми.

Известен е с това, че се въодушевява от съответни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в основните функции.

В течение на годините негови вдъхновения са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон
Алън е създател на три сборника с разкази - “Странични ефекти”, “Квит сме” и “Без перушина”. На български е известна и подборката “Ако импресионистите бяха зъболекари”.

Актьорите, които са спечелили “Оскар” за роля във филм на Алън, са Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Круз и Кейт Бланшет.

Уди Алън свири на кларинет от гимназиалните си години и прави турнета из Щатите и Европа с групата си при цялостни зали, като е наясно, че не е реализатор от огромна класа.

Въпреки че е скъп в Европа, дребна част от филмите му са снимани там, Алън най-често снима в Ню Йорк и не обича да напуща Манхатън. Героите на филмите му съвсем постоянно са невротични интелектуалци от междинната класа и постоянно играе във филмите си.

В автобиографията си твърди, че има негова скулптура в Кьонигсберг, Германия, както и в град Овиедо, Испания.Ето някои от най-известните изречения на Уди Алън: ♦ Не се опасявам от гибелта, просто не желая да съм там, когато това се случи.

♦ 80% от триумфа в живота се дължи на показността.

♦ Ако хората имаха повече възприятие за комизъм, бихме живели в напълно различен свят.

♦ Когато до родителите ми доближи слухът, че са ме отвлекли, те незабавно дадоха стаята ми чартърен.

♦ В Лос Анджелис към този момент не извозват сметта. Вместо това я преработват в телевизионно шоу.

♦ Ако желаете да развеселите Господ, разкажете му за своите проекти.

♦ Вярвам във всевиждащото око, което ни следи от горната страна. За страдание, това е държавното управление.

♦ Между любовта и секса има огромна разлика: сексът отстранява възприятието на несръчност, а любовта го поражда.

♦ Жена ми не желае да порасне. Аз вземам вана, а тя ми потопява корабчета.

♦ Понякога си мисля за самоубийство. Но съм подобен несретник, че и това несъмнено би било единствено краткотрайно решение на проблемите.

♦ Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията.

♦ Мозъкът е вторият мой обичан орган.

♦ Богатството е за предпочитане пред бедността, само че единствено по финансови аргументи.


Подготви Поли БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР