Самите българи са потресени от езика и съдържанието на декларацията,

...
Самите българи са потресени от езика и съдържанието на декларацията,
Коментари Харесай

Ска Келер: Много българи ми се извиниха лично заради вицепремиера Симеонов

Самите българи са потресени от езика и наличието на декларацията, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, съобщи евродепутатката Ска Келер пред " Дойче веле ". До през днешния ден тя не е получила публично опрощение от София.

От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха към този момент съвсем две седмици. Малко след нейната поява кабинетът разгласява своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и опрощение от българското държавно управление?

Ска Келер: Не, българското държавно управление не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха персонално. Те самите са потресени от езика и наличието на изявлението на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме поддържат и които се обърнаха персонално към мен.

Според някои български медии, персонално Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така казусът към този момент бил завършен. За Вас завърши ли? Вие не очаквахте ли повече рецензия от Европейска комисия или по-твърда позиция от София?

Ска Келер: Агресивният звук на Валери Симеонов, който е неподобаващ за един вицепремиер, демонстрира доста ясно какъв брой са опънати нервите. А това, че единствено часове след декларацията българското държавно управление разгласява своя позиция, демонстрира, че министър председателят следи зорко реакциите при сходни офанзиви. Той знае, че изключително по време на своето европредседателство българското държавно управление е под мощно наблюдаване. Аз персонално се съсредоточвам най-много над това да поддържам жителите при техните митинги в отбрана на правовата страна.

Не единствено Валери Симеонов употребява обидни реплики по Ваш адрес, наричайки Ви да вземем за пример " зелена джихадистка ". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изрича нападателно. Според него, Вие сте подкрепяли " ислямска инвазия в Европа ". Как ще коментирате думите му? Или по какъв начин ще успокоите последователите на Джамбазки, които му имат вяра?

Ска Келер: Тези изявления доста ме изненадаха. Той наскърбява и българските природозащитници и българите, които застават против комерсиалната употреба на Национален парк " Пирин “, откакто вижда някаква връзка сред тях и тероризма. Вместо да насочва неуместни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна полемика.

Разговаряла ли сте в миналото персонално с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

Ска Келер: Не, не съм.

Ще предприемете ли правни стъпки по отношение на декларацията на НФСБ?

Ска Келер: Ще не преставам да се боря против сходно тесногръдство и експанзия.

Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа " Политико “?

Ска Келер: Във всеки случай българското държавно управление беше много обезпокоеното от изявленията на вицепремиера. В противоположен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският министър председател знае доста добре, че неговият вице отиде прекомерно надалеч, както и че доста хора следят деликатно стъпките, които София подхваща по време на европредседателството.

Какво Ви се желае да направи България по време на своето европредседателство?

Ска Келер: Иска ми се кабинетът да отдръпна проектите си за доизграждане на ски инфрструктурата в Национален парк " Пирин “. Иска ми се да чуе терзанията на жителите, свързани с построяването на права от автомагистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе поради. Иска ми се България да съблюдава личните си закони и правните стандарти на Европейски Съюз, както и да постави повече старания в битката против корупцията.

Някои българи подлагат на критика присъединяване Ви в българските митинги в отбрана на Пирин. Те споделят: " Това е нашата страна, не Вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия ". Какво ще кажете на тези хора?

Ска Келер: Бих им споделила, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия Европейски Съюз. И повярвайте ми, аз насочвам рецензии и към немското държавно управление. "

Защо се ангажирате за България?

Ска Келер: За мен е значимо в Европейски Съюз да няма двойни стандарти. Всички би трябвало да имат правото да изричат свободно мнението си, да подлагат на критика държавното управление и да разкриват това, което не върви както би трябвало. Това важи както за България, по този начин и за Германия и за всички други страни-членки на Европейски Съюз.

-----------------------------------
Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отхвърли телефонно изявление, защото по време на запитването на Дойче Веле се намираше на работно посещаване в Мексико.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР