Самата идея тръбополагането да добие художествен облик е катастрофална, тя

...
Самата идея тръбополагането да добие художествен облик е катастрофална, тя
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Тръбополагането като художествен образ олицетворява пълната духовна нищета

Самата концепция тръбополагането да добие живописен образ е пагубна, тя е въплъщение на цялостната духовна мизерия. Това платно - на всичкото от горната страна предопределено за подарък на министър председател на друга страна - доста ясно показва интелектуалните, културни и естетически неналичия на настоящата българска власт.
Цяло едно десетилетие Борисов ни затвори в личното си всекидневие. Той ни затвори в зайчарника на личното си всекидневие и глътна ключа. Макар да е дълго на власт, ние не би трябвало да забравяме, че става въпрос за един всекидневен човек с пай небосвод, чиято делнична цел е усвояването. Чекмеджетата доста добре демонстрират това.

Делото на Борисов може да се трансформира в изкуство единствено в общество, изгубило ориентирите си. В миналото десетилетие точно Борисов и неговият кръг съумяха ултимативно да ни наложат своите културни кодове и разбирания, с помощта на които мъжкото хоро се трансформира в иконична традиция, античните замъци се ремонтираха с " Ytong ", а имитационното преплитане на крайници пред Народния спектакъл, предизвикващо далечни асоциации с хоро, се трансформира в знак на предпазване на нематериалното ни културно завещание.

И в случай че концепцията за сходен подарък е самобитен връх на властовия кич, то и осъществяването на творбата не пада по-долу. Не познавам художника, само че разгледах някои от работите му в интернет. У дома имаме някоя и друга картина, в никакъв случай не бих окачил Симеон Кръстев на някоя от стените си. Но, както се споделя, това е субективно.

Обективното е, че Борисов е привидял себе си и Вучич в герои на картина, което подсказва устрема му да бъде портретиран, демонстрира персонална упоритост тръбното му дело да бъде легендирано. Както беше споделил преди време: " Ще пристигна ден да пожалите и за мене ".

Да ви призная, не знам какъв брой дълго ще " жалим " по него и дали сълзите ни ще бъдат така горки, че да наводнят метрото. Но знам, че вредата върху възпитанието ни, върху естетическите ни показа и върху културните ни разбирания, която този човек нанесе, е ОГРОМНА.

И ще отнеме доста време кирливите облекла на простотията, с които това ръководство ни премени, още веднъж да станат чисти.

Фейсбук, Мартин Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР