Сам Банкман-Фрийд, основател на рухналата борса за криптовалута FTX, е

...
Сам Банкман-Фрийд, основател на рухналата борса за криптовалута FTX, е
Коментари Харесай

Основателят на борсата за криптовалута FTX е арестуван на Бахамите

Сам Банкман-Фрийд, създател на рухналата борса за криптовалута FTX, е бил задържан на Бахамските острови, заяви Би Би Си. Той би трябвало да се яви във вторник пред съд в столицата на карибската страна Насау.
Полицията заяви, че 30-годишният Банкман-Фрийд е задържан за " финансови закононарушения " против законите в Съединени американски щати и Бахамските острови.
Миналия месец FTX разгласи банкрут в Съединени американски щати, оставяйки доста консуматори неспособни да изтеглят средствата си.
" По-рано довечера бахамските управляващи арестуваха Самуел Банкман-Фрийд по искане на държавното управление на Съединени американски щати, въз основа на обвинителен акт, импортиран от SDNY. Очакваме обвинителния акт сутринта ", написаха в Twitter от кабинета на американския прокурор в Манхатън.
Регулаторите на Wall Street също оповестиха, че ще подхващат дейности против задържания.
Според правосъдна декларация от предишния месец,  FTX дължи на своите 50 най-големи кредитори съвсем $3.1 милиарда /£2.5 милиарда/.
Все още не е ясно какъв брой от вложилите средства в платформата ще могат да си ги възстановят в края на процедурата по неплатежоспособност, само че специалистите считат, че това няма да се случи за доста от пострадалите.
Банкман-Фрийд беше считан за младата версия на именития американски вложител Уорън Бъфет и наскоро, в края на октомври, чистите му притежания бяха оценени на 15 милиарда $.
Той стана прочут във Вашингтон като политически донор, за който се предполагаше, че поддържа предварителната защита от пандемията и усъвършенстваното крипторегулиране.
Основаната през 2019 година крипто борса се трансформира във втората най-голяма в света, търгувайки към 10 милиарда $ в криптовалута дневно. На 11 ноември обаче подаде молба за отбрана от банкрут, откакто потребителите ѝ изтеглиха 6 милиарда $ от платформата в границите на три дни, а съперниците се отхвърлиха да извършат избавителна договорка. Именно тогава Банкман-Фрийд подаде оставка като основен изпълнителен шеф на компанията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР